TRODNEVNI POSJET

Njemačke tvrtke žale se na položaj u Kini. Olaf Scholz sastaje se s Jinpingom

16.04.2024 u 06:29

Bionic
Reading

Posljednjeg dana svog trodnevnog posjeta Kini njemački kancelar Olaf Scholz u utorak će se sastati s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom kako bi razgovarali o ekonomskoj suradnji u vrijeme dok se njemačke tvrtke žale na nepravedne uvjete poslovanja u Kini

Scholz će se u Pekingu susresti i s premijerom Lijem Qiangom, a očekuje se da će govoriti i o napetostima između Kine i Tajvana, kao i o ruskoj invaziji na Ukrajinu, prenosi njemačka agencija dpa.

Njemački kancelar najavio je da će upozoriti Xija protiv vojne podrške Rusiji. Kina je smatrana najvažnijim saveznikom Moskve, a i vjeruje se kako ju opskrbljuje materijalima koji se mogu koristiti i u vojne svrhe.

Ovo je drugi Scholzov posjet Kini otkad je 2021. postao kancelar. Tijekom trodnevnog putovanja u Šangaju se susreo s predstavnicima njemačkih tvrtki kako bi razgovarao o problemima s kojima su suočene pri poslovanju u Kini.

U istočnoj zemlji posluje oko pet tisuća njemačkih tvrtki. Velik dio njih žali se na prepreke na tržištu te na nepravedan položaj u odnosu na kinesku konkurenciju. S kancelarom su u Kini i predstavnici tvrtki poput Mercedes-Benza i BMW-a, kao i kemijske tvrtke BASF.