kemijski rizik

Sanitarna inspekcija češlja tržište, alarmantno stanje s kozmetikom

15.04.2024 u 23:31

Bionic
Reading

Putem sustava RAPEX u Hrvatsku je nedavno stigla vijest o povlačenju parfema zbog štetnih sastojaka, a hrvatski potrošači mogli su ga kupiti putem interneta. Upozoreni su nedavno i korisnici popularne kreme protiv akni koja se prodaje na američkom tržištu zbog štetnog benzena

Analiza neovisnog laboratorija u Americi pokazala je da su razine kancerogenog benzena u kremama barem dvanaest puta veće od ograničenja. Riječ je o popularnim kozmetičkim brendovima koje koriste milijuni ljudi.

'Mnogi proizvodi sadrže spojeve koji se povezuju s benzenom, a bitno je napomenuti da je ovo istraživanje provedeno u Americi - takvi se spojevi uopće ne mogu naći na našem tržištu', rekao je za HRT Joško Miše, specijalist dermatologije i venerologije iz KBC-a Zagreb.

Inspektorat upozorava da se najviše obavijesti iz sustava Rapex o povlačenju proizvoda odnosi upravo na kemijski rizik povezan s kozmetikom. Počeli su s nadzorom proizvoda za koje su američke analize pokazale da u sastavu imaju benzen.

'(...) Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata započela je pojačan nadzor tržišta uz uzorkovanje proizvoda radi dokazivanja sadržaja benzena. Državni inspektorat nije kroz sustav RAPEX zaprimio nijednu prijavu vezanu za spomenute spojeve u kozmetičkim proizvodima na europskom tržištu', priopćio je Državni inspektorat.

Benzen je kancerogen i itekako može utjecati na zdravlje. Osim njega, analize pokazuju da dio kozmetike sadržava konzervanse, umjetne boje i mirise.

'Zabrinjavajuća je mikrobiološka nečistoća, odnosno prisutnost mikroorganizama ili plijesni, bakterija koje su zabranjene i ne smiju biti prisutne u kozmetici, kao i neke toksične tvari', rekla je Lidija Barušić, voditeljica Laboratorija za predmete opće uporabe iz NZJZ-a 'Dr. Andrija Štampar'.