na istoku

Veliki šumski požar u Španjolskoj progutao u danu 600 hektara, evekuirano 180 ljudi

16.04.2024 u 00:00

Bionic
Reading

U prvom velikom ovogodišnjem šumskom požaru u Španjolskoj uništena je površina oko 600 hektara u samo 24 sata na istoku zemlje, rekle su vlasti

Oko 180 ljudi evakuirano je u pogođenom planinskom području oko Tarbene u pokrajini Alicante, oko 90 kilometara južno od Valencije, izvijestila je u ponedjeljak televizija RTVE pozivajući se na vlasti.

Vatra, koja je izbila u nedjelju manje od 15 kilometara od Sredozemnog mora, brzo se širi, rečeno je.

Pilar Bernabe, predstavnica madridske središnje vlade u autonomnoj zajednici Valenciji, rekla je novinarima da se sumnja da je uzrok požara praksa 'posijeci i spali'. Površina uništenog područja do ponedjeljka poslijepodne veća je od 800 nogometnih igrališta.

Petnaest vatrogasnih jedinica i 10 jedinica za zaštitu šuma raspoređeno je u ponedjeljak u borbi s plamenom, uz pomoć osam helikoptera i protupožarnih zrakoplova, objavile su hitne službe u Valenciji.

Jaki vjetrovi i temperature veće od 25 stupnjeva Celzijevih - neuobičajeno toplo vrijeme za sredinu travnja - ometali su napore u gašenju požara, rekao je glasnogovornik regionalne vlade Valencije.

Međutim, glasnogovornik je rekao da su optimistični u pogledu toga da bi požar koji bjesni oko Tarbene, kao i nekoliko manjih na obali Costa Blance, uskoro mogao biti ugašen.

Istočna Španjolska doživjela je nekoliko dana temperature koje su se penjale i do 30 stupnjeva, zbog čega su plaže pune. Od srijede se širom Španjolske očekuje hladnije vrijeme.