moguća eskalacija

Izrael planira napasti iranske nuklearne pogone? Šef IAEA-e zabrinut

16.04.2024 u 06:24

Bionic
Reading

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak

Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tijekom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde.

Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja 'iz sigurnosnih razloga'. Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e 'dok se situacija u potpunosti ne smiri'.

'Nastavit ćemo sutra', kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je 'uvijek zabrinut oko te mogućnosti', pa pozvao na 'ekstremnu suzdržanost”.

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države. Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.

  • +14
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: AYAL MARGOLIN