S GRČKOM I EGIPTOM

Saudijska Arabija skovala podmukao plan: Pazite na što su spremni da bi dobili organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu

08.02.2023 u 19:04

Bionic
Reading

Saudijska Arabija ponudila je da će financirati potpuno nove sportske objekte u Grčkoj i Egiptu ako se pristanu udružiti s naftom bogatom zaljevskom kraljevinom i zajednički kandidirati za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030., piše Politico.eu

Prema tom prijedlogu, u zamjenu za novčana ulaganja Saudijci bi dobili tri četvrtine utakmica Svjetskog prvenstva na svojim terenima. Politico.eu, koji se poziva na informacije koje je dobio od neimenovanog visokog dužnosnika upoznatog s temom, piše da se o ovoj lukrativnoj ponudi teškoj milijarde eura raspravljalo u privatnom razgovoru Mohameda bin Salmana, krunskog princa i de facto vladara Saudijske Arabije, i grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa u ljeto 2022. godine.

Drugi visoki dužnosnik koji je upoznat s privatnim razgovorima o ponudi rekao je za Politico.eu da je Saudijska Arabija spremna 'u potpunosti preuzeti troškove' domaćinstva Grčke i Egipta, ali i 75 posto utakmica ogromnog turnira na kojem bi sudjelovalo 48 reprezentacija.

Još uvijek se ne zna jesu li Egipat i Grčka prihvatili ponudu, ali poznato je da tri zemlje rade na zajedničkom prijedlogu za domaćinstvo turnira 2030. godine. Potez je to koji je izazvao snažne kritike u Grčkoj.

Megaponuda koju je službeni Rijad stavio na stol pred Grčku već je potaknula kritike da Saudijska Arabija pokušava iskoristiti svoje astronomsko bogatstvo za kupnju Svjetskog nogometnog prvenstva stvaranjem transkontinentalne koalicije koja bi ostvarila prednost u sustavu glasanja.

U pokušaju da se članovi svjetskog nogometnog tijela, FIFA-e, uvjere u prednosti kandidature koju vodi Saudijska Arabija, na predloženom turniru utakmice bi se održavale na tri kontinenta, osiguravajući geografsku ravnotežu. Kandidatura za Svjetsko prvenstvo samo na Bliskom istoku vjerojatno ne bi uspjela samo osam godina nakon što je Katar bio domaćin turnira.

Glavni suparnici Saudijaca su zajednička kandidatura Španjolske, Portugala i Ukrajine iz Europe te južnoamerička kandidatura Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Čilea.

Odluka o tome tko će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2030. donosi se na javnom glasanju cijelog Kongresa FIFA-e, sastavljenog od više od 200 saveza članica iz cijelog svijeta. Ako se afričke zemlje, privučene prisutnošću Egipta i saudijskim ulaganjima u Africi, okupe iza ponude, a azijske nacije učine isto te Grčka uspije pridobiti neke europske glasove, prijedlog pod vodstvom Saudijske Arabije imat će velike šanse za pobjedu.

  • +21
Finale španjolskog superkupa između Real Madrida i Barcelone održano je 15.1.2023. u Rijadu Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Politico.eu se obratio svim trima vladama za komentar. Grčka i saudijska vlada odbile su to komentirati, a egipatska vlada nije odgovorila na upit. FIFA je također odbila dati komentar.

Održavanje Svjetskog prvenstva u nogometu bio bi vrhunac ambiciozne strategije Saudijske Arabije da dominira velikim sportskim događajima. Uspjesi uključuju osvajanje prava na domaćinstvo atraktivnih boksačkih mečeva, nekih finala europskih nogometnih liga i utrku Formule 1, a kreirali su i golfersku turneju. Javni investicijski fond Saudijske Arabije također je kupio engleski nogometni klub i zemlja će prvi put biti domaćin nogometnog Azijskog kupa 2027. Međutim želja Saudijske Arabije da organizira Svjetsko prvenstvo nadilazi razloge sportskog prestiža.

'Saudijska Arabija se strateški pokušava pozicionirati kao afroeuroazijsko središte - centar novog svjetskog poretka', rekao je za Politico.eu Simon Chadwick, profesor sporta i geopolitičke ekonomije na Skema Business School u Parizu, dodavši da bi joj ova pozicija omogućila značajnu moć i utjecaj na golemom geografskom području, što nastoji postići izgradnjom odnosa s ključnim partnerima.

'Multipolarno organiziranje Svjetskog prvenstva s Egiptom i Grčkom ne bi bilo ni altruizam ni velikodušnost. Umjesto toga, to bi bio dio šireg plana, koji vlada u Rijadu omogućuje potencijalnim darivanjem stadiona', dodao je.

Nastojanje Saudijske Arabije da bude domaćin turnira izazvalo je gnušanje među borcima za ljudska prava te ističu brutalan tretman te zemlje prema LGBTQ+ zajednici i radnicima migrantima.

  • +4
Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman i egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi Izvor: Profimedia / Autor: Egyptian President Office \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

'Represija Saudijske Arabije ne bi trebala biti nagrađena Svjetskim prvenstvom', rekao je Minky Worden, direktor globalnih inicijativa u Human Rights Watchu, istaknuvši da 'sve dok Saudijska Arabija diskriminira LGBT osobe i kažnjava žene zbog aktivizma za ljudska prava i nema zaštitu za radnike migrante koji bi izgradili većinu novih stadiona i objekata, ne može ispuniti zahtjeve za poštivanjem ljudskih prava koje FIFA već postavlja'.

Atmosfera na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru 2022. bila je narušena kritikama te zaljevske države zbog postupanja prema radnicima migrantima. U Grčkoj je plaćanje sportske infrastrukture osjetljiva tema te se na to gleda kao na spomenik rasipnosti vlade.

Godine 2004. Atena je bila domaćin Olimpijskih igara, a Grčka je potrošila oko devet milijardi eura na organizaciju. Međutim velik dio infrastrukture ostao je napušten nakon što se ugasio olimpijski plamen.

Kako je zemlja ušla u desetljeće dugu depresiju i morala pribjeći programima spašavanja da bi izbjegla bankrot, Olimpijske igre postale su izvor bijesa Grka te su se pitali jesu li one gurnule njihovu zemlju dublje u recesiju. Gotovo dva desetljeća nakon ekstravagancije Olimpijskih igara mnoga od 30 borilišta ostaju neiskorištena, a neka su srušena.

Otkako je došla na vlast 2019., grčka konzervativna vlada Nove demokracije nastojala je produbiti veze sa Saudijcima i drugim zaljevskim zemljama kao odgovor na ekspanzionističku politiku najvećeg rivala, Turske, u regiji.

Micotakis je više puta posjetio Rijad, Grčka je isporučila vojnu opremu i vojnike Saudijskoj Arabiji, a u srpnju prošle godine Atena je postala prva prijestolnica EU-a koju je posjetio Bin Salman otkako je osobno odobrio, prema deklasificiranim podacima američkih obavještajnih službi, ubojstvo novinara Washington Posta Džamala Kašogija.

Bin Salman, koji je ponovno u dobrim odnosima sa Zapadom zahvaljujući energetskoj krizi izazvanoj ruskim ratom protiv Ukrajine, potpisao je brojne bilateralne sporazume u Ateni prošlog ljeta, istodobno se obvezavši da će Grčku učiniti energetskim središtem za distribuciju 'zelenog vodika'.

Saudijska Arabija tradicionalno ima bliske diplomatske veze s Egiptom. Bin Salman se prošlog lipnja sastao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Kairu te je potpisao investicijske ugovore vrijedne milijarde eura i razgovarao o 'bilateralnoj regionalnoj suradnji'.

Odluka o domaćinstvu Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. bit će donesena 2024., a postupak nadmetanja bit će službeno otvoren kasnije ove godine.