SASTANAK U BAGDADU

Iranski šef diplomacije: Nadamo se normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom

13.01.2023 u 16:45

Bionic
Reading

Iranski ministar vanjskih poslova Husein Amir-Abdollahian rekao je u petak u Bejrutu da se nada normalizaciji sa Saudijskom Arabijom koja bi omogućila ponovno otvaranje veleposlanstava dviju regionalnih sila koja su zatvorena već sedam godina

Dijalog šijitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije počeo je u Bagdadu, a zadnji sastanak se održao u travnju 2022. Iranski ministar se nakon toga nakratko sastao sa saudijskim kolegom u okviru regionalnog skupa u Jordanu u prosincu 2022.

"Pozitivno gledamo na povratak normalnim vezama sa Saudijskom Arabijom koje bi dovele do ponovnog otvaranja predstavništava i veleposlanstava u Teheranu i u Rijadu, u okviru dijaloga dviju zemalja koji se treba nastaviti", rekao je Abdollahian na tiskovnoj konferenciji.

Izjave ministra koji je u četvrtak navečer doputovao u Bejrut, dolaze u času kada Iran, koji potresa val prosvjeda, optužuje svoje "neprijatelje" na čelu sa Sjedinjenim Državama, da potiču prosvjede i ističe saudijsku ulogu u financiranju "neprijateljskih" glasila na perzijskom u inozemstvu.

Teheran je u studenom pozvao Rijad da promijeni svoje "neprijateljsko" ponašanje i zaprijetio susjedima Irana, među kojima Saudijskoj Arabiji, da će odgovoriti na svaki pokušaj destabilizacije zemlje.

Dvije zemlje su prekinule veze prije sedam godina, nakon napada na saudijska diplomatska predstavništva u Islamskoj Republici, pošto je Rijad smaknuo istaknutog šijitskog vjerskog čelnika.

Teheran i Rijad podupiru suparničke strane u nekoliko sukoba u regiji, pa tako u Jemenu. Iran ima veći utjecaj u Iraku i u Libanonu i podupire režim predsjednika Bašara al Asada u Siriji.