RASPLAMSALA AFERA BORG

Sandra Benčić: Guverner Vujčić je prekoračio ovlasti, Plenković očigledno ima što skrivati

08.04.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) ponovno je u četvrtak aktualizirala "aferu Borg", odnosno njezin krak koji ide prema HNB-u, ocijenivši kako je guverner Boris Vujčić prekoračio ovlasti kad se sastajao s predstavnicima Knighthead fonda

Vujčić se nije nalazio s dobavljačima Agrokora, OPG-ovcima i svim drugim zainteresiranim vjerovnicima, ali se nalazio s fondom koji je išao u preuzimanje Agrokora, kazala je Benčić zapitavši se je li time prekoračio ovlasti. „Po meni, apsolutno jest“, izjavila je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Podsjetila je na svoje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću je li za to znao, na što nije dobila odgovor.

„Nije odgovorio ni na moje niti na pitanje novinara. Očigledno ima što skrivati, očigledno bi ga istina inkriminirala, a možda si ne može po drugi puta dopustiti da laže o 'aferi Borg', jer je lagao kad je rekao da nije znao tko je pisao zakon“, rekla je Benčić.

Osvrnula se i na premijerove pohvale uspjesima u spašavanju Agrokora. Tvrtka je završila u većinskom vlasništvu dvije ruske banke, zapravo ruske države koja im je vlasnica, zajedno sa svim pravima koje bivši Agrokor ima, uključujući i koncesije na vodna dobra, a dug našim dobavljačima nije plaćen, kazala je.

Silvano Hrelja (HSU) upitao se kakvo smo to društvo kad ostavljamo nevinu djecu bez zaštite. „Društvo nismo, horda, rulja, što smo? Ni čopor nismo, jer bi i životinje zaštitile svoje mlade“, kazao je očito misleći na recentne slučajeve u kojima su djeca žrtve.

  • +3
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od resornog ministra Josipa Aladrovića očekuje akciju.

Hrelja Aladroviću: Ministre, rasturi to!

„Ministru nije lako, ali vidim da mu je stalo, vidim da ga je 'zdrmalo'. Ministre, očekujem akciju, rasturi to, dokaži da si ministar, da nema stranačkih iskaznica, nema trutova, životi nevine dječice su u pitanju“, poručio je Hrelja.

Anja Šimpraga (SDSS) upozorava na uzurpaciju privatnih poljoprivrednih zemljišta u selima u okolici Pakraca, u Lici i Dalmaciji, odnosno na to što tim zemljištima luta stoka bez nadzora čineći štetu, mahom usamljenim, staračkim kućanstvima.

„Pojedinačni slučajevi uzurpacija tuđe imovine, pod utjecajem izdašnih poljoprivrednih potpora, prerasli su u trend“, kazala je dodavši kako vlasnici zemlje, uglavnom stariji i povratnici, to ne prijavljuju zbog straha. A i kada to prijave „sve ostaje na zapisniku, upućuje ih se na privatne tužbe“.

Vlasnici, čija stoka uništava tuđu imovinu, umjesto kazne dobiju od države višemilijunske poticaje, istaknula je Šimpraga.

Ogradite im imovinu, pa da životinje ne mogu lutati, uzvratio joj je Hrvoje Zekanović (HS).

Upozorio je pitom da su u općini Biskupiji osvanule ploče sa ćiriličnim natpisom, sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjinama.

„Postavljanje tih ploča u ovom delikatnom trenutku je samo provokacija, jer ona baba tamo, za koju vi žalite da joj je krava pobjegla, ne zna ni jedno slovo ćirilice“, kazao je kolegici.

„Ali bitno je da je Milorad Pupovac zadovoljan, da ste vi kolegice Šimpraga zadovoljni, bez obzira što babe i dide u Biskupiji ćirilicu ne znaju, jer njihovo je pismo latinica", poručio je Zekanović.