KAKO VJETAR PUHNE

Sanader svake dvije godine mijenja prebivalište

18.05.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader zbog izbora i politike, svake dvije godine mijenja sve osobne dokumente. Naime, na parlamentarnim izborima 2003. i 2007. godine, Sanader je svoju građansku dužnost obavio u Splitu, što znači da se nalazio na biračkom popisu u X. izbornoj jedinici

ZAGREB - Uvjet za mjesto na biračkom popisu u izbornoj jednici je, jasno, prijavljeno prebivalište na teritoriju koji ona obuhvaća. Znači, 2003. i 2007. godine, Sanader je do glasačke kutije u gimnaziji 'Vladimir Nazor', išao noseći u džepu osobnu iskaznicu sa splitskom adresom, piše Novi list.

Međutim, 2005. godine i ove nedjelje, na lokalnim izborima, Sanader je glasao u Zagrebu na biračkom mjestu u Radničkom dolu. Uvjet za mjesto na biračkom popisu u gradu Zagrebu je, jasno, prebivalište na teritoriju grada Zagreba. Što znači da je Sanader do biračkog mjesta u zagrebačkoj gornjogradskoj četvrti odšetao noseći u džepu osobnu iskaznicu sa – zagrebačkom adresom.

Kako je potpuno nezakonito imati dvije osobne iskaznice ili dva različita prebivališta u istoj zemlji, jasno je da je premijer u najmanje tri navrata u zadnjih šest godina morao mijenjati sve osobne dokumente. Prije četiri godine je splitske dokumente morao zamijeniti zagrebačkim, zatim prije dvije opet postati Splićaninom, a evo, ove 2009. godine, još jednom Zagrepčaninom.

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun nije nam mogao odgovoriti na pitanje zašto je i kako Sanader na parlamentarnim izborima glasao u Splitu, pa onda na lokalnim opet u Zagrebu, tek je procijenio da je 'vjerojatno mijenjao adresu prebivališta'.

Odgovor bi se, međutim, mogao kriti u čisto političkoj računici. Naime, da bi Sanader mogao biti kandidat u X. izbornoj jedinici, također mora imati prijavljeno prebivalište na njenom teritoriju. Kako je X. izborna jedinica locirana u rodnom premijerovom kraju te je jedna od HDZ-ovih uporišta, jasni su motivi koji ga vode da se u njoj kandidira.

Zagreb u kojem premijer živi u svojoj kući u Kozarčevoj ulici, međutim, već je dugo uporište SDP-a. Liste na parlamentarnim izborima tamo su vodili pokojni Ivica Račan i Zoran Milanović, vođe socijaldemokrata. Da se Sanader kandidirao u I. izbornoj jedinici, vjerojatno bi u izbornoj noći morao slušati kako je lista predsjednika HDZ-a pretrpila uvjerljiv poraz od liste predsjednika SDP-a. A lakše od toga je – privremeno promijeniti osobne dokumente.