JURAK I BARIŠIĆ

'Sami zaključite kome je u interesu objaviti naše iskaze'

21.02.2011 u 19:17

Bionic
Reading

Osumnjičena u aferi Fimi media Nevenka Jurak priopćila je danas putem svojih branitelja da se protivi praksi objavljivanja u medijima navodnih obrana nje i suosumnjičenog Mladena Barišića pred USKOK-om, te je u u slučaju nastavka kršenja prava najavila mogućnost pokretanja sudskih postupaka. Nešto ranije priopćenjem se oglasio i Mladen Barišić, kazavši da ne zna tko je medijima dostavio zapisnike

Osumnjičena u aferi Fimi media Nevenka Jurak priopćila je danas putem svojih branitelja da se protivi praksi objavljivanja u medijima navodnih obrana nje i suosumnjičenog Mladena Barišića pred USKOK-om, te je u u slučaju nastavka kršenja prava najavila mogućnost pokretanja sudskih postupaka.

Iako je istraga koja se protiv Barišića, Jurak i još desetak osoba vodi kod USKOK-a tajna, od početka kaznenog progona, u više navrata i u više medija objavljivane su navodne obrane Mladena Barišića i Nevenke Jurak koje su davane pred USKOK-om, priopćili su Hini branitelji Nevenke Jurak.

Navode kako je posljednjih dana došlo do više takvih objava, te da se protive takvoj praksi koja, po njihovom mišljenju, predstavlja svojevrstan pritisak na institucije sustava.

Ne zadirući u prava medija da objavljuju i prate teme koje su u žiži interesa hrvatske javnosti, smatramo da sudski postupci svoj početak i kraj moraju imati u sudnici, te stoga, ovim putem, ističemo kako se prenošenjem postupka na stranice medija osumnjičene osobe stavljaju u neravnopravan položaj, priopćili su branitelji Nevenke Jurak Krešimir Vilajtović i Ivo Farčić

Navode da su dužni upoznati javnost s izričitim nalogom njihove branjenice da će u slučaju nastavka kršenja prava obrane, razmotriti mogućnosti za pokretanje sudskih postupaka.

Javnost su pozvali da nakon čitanja informacija u kojima se prepričava navodni sadržaj istražnog postupka, jednostavnom dedukcijom dođe do otkrića kome je u interesu takvo javno denunciranje Nevenke Jurak.Sličnim se priopćenjem Hini obratio i Barišić te njegovi odvjetnici Ante Madunić i Rajko Mlinarić navodeći da je nesporna činjenica da takvo objavljivanje zapisnika, sve da i nije zabranjeno, nije korisno za Mladena Barišića i suosumnjičenu Nevenku Jurak. Tko ima probitke od takovog objavljivanja, neka zaključi javnost i organi gonjenja, navode u priopćenju.

I oni podsjećaju da se protiv Barišića, Jurak i još desetak osoba vodi istraga kod USKOK-a za niz kaznenih djela te da su, iako je istraga tajna, od početka kaznenog progona u više navrata i u više sredstava javnog priopćavanja objavljivane navodne obrane Mladena Barišića koje je davao pred USKOK-om.

'Vrhunac takvog protuzakonitog postupanja od strane medija i nekih novinara događa se u Jutarnjem listu, koji objavljuje navodne 'ispovijedi' Mladena Barišića, u kojima se prezentira sadržaj zakonom zaštićenih zapisnika, iako su i izdavač i novinari svjesni da tom objavom krše Zakon o kaznenom postupku, a samim tim da čine i kazneno djelo, kao i oni koji su im te zapisnike učinili dostupnima', navodi se u priopćenju.

Zbog odavanja službene tajne u slučaju Fimi Media, USKOK je od policije zatražio kriminalističko istraživanje zbog utvrđivanja tko je počinio to kazneno djelo, ranije je priopćio DORH.

'Nakon što smo zbog objavljivanja tajnih dijelova iskaza okrivljenika i svjedoka u predmetu 'Fimi medija' 8. veljače od policije zatražili kriminalističko istraživanje zbog otkrivanja tko je u javnost plasirao dijelove tajnih iskaza i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne, od policije smo ponovno zatražili kriminalističko istraživanje zbog toga što su 18. i 19. veljače u jednom dnevnom listu objavljeni dijelovi iskaza jednog od okrivljenika u navedenom predmetu koji, usput rečeno, u većem dijelu nisu autentični, odnosno činjenično ne odgovaraju onome što se nalazi u spisu', kaže se u DORH-ovu priopćenju.