State Department

SAD nije obaviješten o datumu izraelske invazije na Rafah

08.04.2024 u 20:50

Bionic
Reading

SAD nije obaviješten o datumu izraelske invazije na Rafah, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je datum napada određen.

Miller je na redovnom brifingu za novinare rekao da Washington ni u kojem slučaju ne želi vidjeti invaziju Rafaha, posljednjeg utočišta u Gazi za raseljene Palestince, u punom obujmu.

Sjedinjene Države snažno su potvrdile svoje protivljenje bilo kakvoj većoj izraelskoj operaciji u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, ističe agencija France Presse nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da je odredio "datum".

"Jasno smo dali do znanja Izraelu da vjerujemo da bi masovna vojna invazija na Rafah imala izuzetno štetan učinak na civile i da bi u konačnici naštetila sigurnosti Izraela", rekao je novinarima lasnogovornik State Departmenta.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da je određen datum za izraelsku invaziju na Rafah, posljednje utočište u Gazi za raseljene Palestince, dok se u Kairu održava novi krug pregovora o prekidu vatre.

"Danas sam dobio detaljno izvješće o razgovorima u Kairu, neprestano radimo na postizanju naših ciljeva, a prije svega na oslobađanju svih naših talaca i postizanju potpune pobjede nad Hamasom", rekao je Netanyahu.

"Ova pobjeda zahtijeva ulazak u Rafah i eliminaciju tamošnjih terorističkih bataljuna. To će se dogoditi - datum je određen", rekao je.