UPUĆENI IZVORI

SAD želi od Nizozemske ishoditi zabranu održavanja strojeva za čipove u Kini

05.04.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Kabint američkog predsjednika Joe Bidena sprema se od Nizozemske zatražiti da zabranu izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu proširi i na usluge njihovog održavanja, rekla su dva upućena izvora

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine Alan Estevez trebao bi se sljedećeg ponedjeljka u Nizozemskoj sastati s predstavnicima nizozemske vlade i proizvođača strojeva za proizvodnju čipova ASML kako bi razgovarali o ugovorima o održavanju, rekli su izvori.

Washington možda želi razgovarati i o proširenju popisa kineskih proizvođača kojima ne bi trebalo prodavati određene strojeve, rekao je jedan od izvora.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je sastanak, ali nije preciziralo o čemu će se razgovarati. "Komunikacija Nizozemske s partnerima u pravilu je dobra, a primjer je i sastanak dužnosnika, zakazan u ponedjeljak", poručili su iz ministarstva.

Ministarstvo trgovine i ASML odbili su komentirati.

Washington je još prošle godine zabranio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, a uvjerio je i Japan i Nizozemsku da zabrane izvoz određenih tehnologija za njihovu proizvodnju.

Nizozemska je ograničila izvoz strojeva koji koriste tehnologiju dubokog ultraljubičastog zračenja (DUV) i poništila je dio jedne dozvole, što po proizvođaču ASML-u utječe na mali broj njegovih kupaca u Kini.

SAD je otišao i korak dalje, zabranivši domaćim kompanijama i održavanje opreme u kineskim tvornicama koje koriste sofisticiranu tehnologiju.

Zabrana usluga održavanja strojeva mogla bi biti bolnija za nizozemskog diva budući da oni iziskuju kontinuirani servis. Kina je lani s udjelom u prihodu od 29 posto zauzimala drugo mjesto na ljestvici ASML-ovih tržišta, nakon Tajvana.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu priopćilo je da se Peking protivi američkom "rastezanju" koncepta nacionalne sigurnosti i korištenju "izlika kako bi s druge zemlje prisililo da se uključe u (američku) tehnološku blokadu Kine".

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine rekao je da od saveznika traže da domaćim kompanijama zabrane održavanje određenih alata za izradu čipova u kineskim pogonima.

"Surađujemo s našim saveznicima kako bismo utvrdili što je važno održavati, a što ne", rekao je Estevez prošli tjedan na konferenciji o kontroli izvoza.