državni zajam

SAD najavio 6,6 milijardi dolara subvencija za tajvanskog proizvođača čipova

08.04.2024 u 13:08

Bionic
Reading

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u ponedjeljak da će podružnici tajvanskog proizvođača čipova TSMC-a dodijeliti subvenciju od 6,6 milijardi dolara za proizvodnju sofisticiranih poluvodiča u Arizoni

Uz subvenciju, podružnica Taiwan Semionductor Manufacturing Co-a dobit će i pet milijardi dolara povoljnih državnih zajmova.

Tajvanska kompanija zauzvrat će povećati planirano ulaganje za 25 milijardi dolara, na 65 milijardi dolara, i izgraditi treću tvornicu u Arizoni do 2030., rečeno je u objavi preliminarne odluke ministarstva trgovine.

U pogonu koji bi trebao početi s radom 2028. godine TSMC će proizvoditi čipove bazirane na najnovijoj, 2-nanometarskoj tehnologiji, dodali su.

"Ti čipovi podupiru kompletnu umjetnu inteligenciju i nužne su komponente za tehnologije potrebne za potporu našem gospodarstvu, ali, iskreno, i vojnom i nacionalnom sigurnosnom aparatu 21. stoljeća", rekla je ministrica trgovine Gina Raimondo.

TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova u svijetu i glavni dobavljač Applea i Nvidije, a procjenjuje da će početi masovnu proizvodnju u prvoj tvornici u SAD-u do prve polovice iduće godine.

Iz ministarstva su poručili da je TMSC-ova investicija vrijedna više od 65 milijardi dolara najveća izravna strana investicija u potpuno novi projekt u povijesti SAD-a.

TSMC Arizona obvezao se također u suradnji s partnerima u SAD-u podržati razvoj sofisticiranih mogućnosti pakiranja kako bi klijentima osigurali sofisticirane čipove u potpunosti proizvedene u SAD-u.

Kongres je 2022. usvojio Zakon o čipovima i znanosti koji predviđa 52,7 milijardi dolara subvencija za istraživanja i domaću proizvodnju čipova i 75 milijardi dolara povoljnih državnih zajmova.

U ministarstvu trgovine očekuju da će projekti izravno otvoriti šest tisuća radnih mjesta u proizvodnji i 20 tisuća radnih mjesta u građevinarstvu. Tvornice će graditi odnosno proširivati 14 izravnih TSMC-vih dobavljača, dodaju.

TSMC-ove tri tvornice u Arizoni proizvodit će desetke milijuna najsuvremenijih čipova za 5G/6G mobitele, autonomna vozila i poslužitelje podatkovnih centara za umjetnu inteligenciju, naglasili su u ministarstvu.

U ožujku najavili su 8,5 milijardi dolara bespovratnih sredstava i do 11 milijardi dolara zajmova za proizvodnju čipova iz istog programa u Intelu.

Očekuje se da će kompanija dobiti i 3,5 milijardi dolara od ministarstva trgovine za poboljšanje sigurnosti u pogonima u Arizoni u kojima proizvodi osjetljive čipove za vojsku.

Ministarstvo trgovine izdvojit će za subvencije za proizvodnju naprednih čipova 28 milijardi dolara, a raspolaže i kreditnim programom 'teškim' 75 milijardi dolara.