poziv bidenu

SAD: Moćni zastupnik upozorio na 'ozbiljnu prijetnju'. Ovaj put stiže iz svemira

15.02.2024 u 06:26

Bionic
Reading

Čelnik obavještajnog odbora američkog Zastupničkog doma u srijedu je priopćio kako je to tijelo svim članovima Kongresa dalo informacije o neodređenoj „ozbiljnoj prijetnji za nacionalnu sigurnost” za koju izvori tvrde da je povezana s Rusijom

„Od predsjednika Bidena tražim da deklasificira sve informacije vezane za tu prijetnju da bi Kongres, vlada i naši saveznici mogli otvoreno razgovarati o djelovanju kako bi se na nju odgovorilo”, priopćio je zastupnik republikanaca Mike Turner.

Nije dao više informacija, a njegov ured još nije komentirao to priopćenje.

Dva upoznata izvora rekla su Reutersu da su te informacije povezane s Rusijom i njezinim djelovanjem u svemiru.

CNN piše da SAD ima nove obavještajne podatke o ruskim vojnim sposobnostima u vezi s njihovim naporima da postave nuklearni protusatelitski sustav u svemiru, prema više izvora upoznatih s obavještajnim podacima. Zasad nije jasno odnose li se obavještajni podaci na protusatelitsku sposobnost na nuklearni pogon ili na sposobnost nuklearnog naoružanja.

Protusatelitsko oružje postavljeno u orbitu oko Zemlje predstavljalo bi značajnu opasnost za američke nuklearne zapovjedne i kontrolne satelite, rekao je Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika.. SAD se oslanja na takve satelite - koje je nazvao "esencijalnim" - kako bi osigurale stalnu, besprijekornu kontrolu nad svojim nuklearnim arsenalom.

Druge su zemlje u prošlosti testirale protusatelitsko oružje, ali to bi bila eskalacija, rekao je Kristensen, a SAD je jasno stavio do znanja da će reagirati "vrlo snažno" na napad na svoje nuklearne zapovjedne i kontrolne satelite. "Ako je orbitalan, to je nova razina prijetnje [sustavu], bilo da je nuklearna ili ne", rekao je Kristensen, koji je dodao da bi čak i konvencionalno oružje na orbitalnom protusatelitskom sustavu moglo predstavljati značajnu prijetnju SAD-u.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također nije htio reći više, no za četvrtak je najavio briefing za čelnike u Kongresu te je kazao da je iznenađen Turnerovim priopćenjem. Sullivan je rekao da se o toj opasnosti već zna, pa ga čudi zašto se Turner odlučio na priopćenje uoči sastanka na tu temu.