rasprava u parlamentu

Sabor u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama

19.09.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti konačni prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji se mijenja temeljem odluke Ustavnoga suda, kojom aktualni zakon prestaje vrijediti 1. listopada.

Predloženim Zakonom, kao i dosad, ostaje 10 izbornih jedinica (plus dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan Republike Hrvatske) u kojima se bira po 14 zastupnika.

Novih 10 izbornih jedinica pritom su određene na način da je broj birača u zakonskom okviru od +/- 5 posto, odnosno niti u jednoj izbornoj jedinici odstupanja nisu veća +/- 2,20 posto. Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača.

Ustavni sud u veljači je ukinuo Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. listopada  do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavnog jamstva jednakog biračkog prava.

Sud je utvrdio da utvrđene razlike u broju birača između velikog broja izbornih jedinica, koje proizlaze iz neovisnih službenih izvora i koje su prisutne kroz dugo razdoblje, dovode u sumnju demokratski karakter cjelokupnih izbora s obzirom na očito odstupanje od supstancijalnog aspekta jamstva jednakog i općeg biračkog prava iz članka 45. Ustava.

U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora, a iz udruge Gong ponovno su upozorili na netransparentnost izrade zakona.