rasprava u saboru

Žestoke kritike izbornih jedinica: Oporba pozvala građane da kažu dosta HDZ-u

12.07.2023 u 15:38

Bionic
Reading

Saborska oporba, svjesna da će vladajući bez obzira na kritike izglasati zakon o izbornim jedinicama kako ga je predložila Vlada, pozvala je u srijedu građane da na izborima iduće godine kažu "dosta HDZ-u”, dok su iz HDZ-a ponavljali da su kod izrade zakona poštovali preporuke Ustavnog suda.

"Ipak postoji način da se muljanju doskoči, a to je da se pozove sve građane da iskoriste svoje pravo i izađu na izbore i da kažu ne onima koji kradu željezo, plin, vrijeme i glasove”, rekao je u ime Kluba SDP-a Peđa Grbin tijekom rasprave o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

I Božo Petrov (Klub Most-a) izrazio je nadu da će građani kada dođu izbori izaći i reći dosta "privatnom cirkusu i zabavi HDZ-a”.

Deus: Istru i Kvarner nećete pokoriti izbornim inžinjeringom

Emil Daus (Klub IDS-a) ustvrdio je da se HDZ-u "fućka" za građane, za Istru i Hrvatsku, već da im je samo važno hoće li na sljedećim parlamentarnim izborima osvojiti mandat više.

"Ali, nećete uspjeti, nećete uspjeti pokoriti Istru i Kvarner sa izbornim inženjeringom, sa svim PR-om i ostalim smicalicama, kao što niste uspjeli ni proteklih 30 godina. Istrijani i Primorci jesu pristojni, nenametljivi, vrijedni, radišni ali bedasti nisu”, poručio je Daus.

"Bahata autokracija jednom se mora zaustaviti jer je dovedena u pitanje demokratski sustav u Republici Hrvatskoj ... HDZ mora postati ružna prošlost ove države i potrebne su nove snage da donesu prave promjene, hvala Bogu izbori su blizu”, zaključila je Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!).

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) ne dvoji da će vladajući izglasati zakon pun nelogičnosti no ističe građani će izgubiti volju i neće izaći na izbore, neće znati ni u kojoj su izbornoj jedinici ni koji ih zastupnik predstavlja u Saboru.

  • +30
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Penava: Nelogične izborne jedinice i nesređen popis birača

Na sve manji odaziv građana na izbore upozorava i Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) i tvrdi omogućavanjem dopisnog glasovanjem to bi se promijenilo.

Željko Lenart (Klub HSS.a i RF-a) smatra da se predloženim zakonom dodatno potiče građane da ne izađu na izbore jer izgleda "kao scenarij za seriju 'Lud, zbunjen, normalan', smijurija, kao da je pisan na nekoj pijanki”.

Ukazujući na nelogične izborne jedinice i nesređen popis birača Ivan Penava (Klub Domovinskog pokreta) apelirao je na građane da ne podržavaju „nepoštene modele” bez obzira za koga glasali na izborima. I on se založio za uvođenje dopisnog glasovanja.

Davorko Vidović iz Kluba Socijaldemokrata založio se za ozbiljnu i duboku reformu izbornog sustava jer predloženim zakonom, za koji ne sumnja da će se izglasati, "dobit ćemo ništa kao i što smo imali ništa". Da je potrebna reforma cjelokupnog  izbornog zakonodavstva smatra i Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku). 

Damir Habijan u ime Kluba HDZ-a ponovio je da se  kod izrade zakona vodilo preporukama Ustavnog suda, da su prijedlog izradili stručnjaci, pravnici i politolozi iz Ministarstva pravosuđa te da se poštuje pravo jednakog biračkog prava.  je pritom tvrdnje oporbe da su prekršene demokratske procedure.