Intervju za tportal

Sabina Glasovac: Nakon ovoliko razočaranja moram vidjeti mogu li za politiku još gorjeti

29.10.2017 u 08:07

Bionic
Reading

Rođena Slavonka s prebivalištem u Zadru i jedna od najaktivnijih SDP-ovih saborskih zastupnica Sabina Glasovac posljednjih se godinu dana čvrsto nametnula u stranačkim, ali i saborskim redovima. S njom smo razgovarali u petak u Saboru, netom nakon što je zaradila opomenu zbog žestoke svađe s HDZ-ovim Brankom Bačićem. Žestinu je izazvalo pitanje Agrokora, no u razgovoru koji smo vodili pokazalo se da bez dlake na jeziku pristupa i stranačkim temama, pa i Statutu SDP-a koji je ovih dana uznemirio duhove

Prijedlog novog Statuta SDP-a, o kojem je i tportal pisao, ovih je dana dočekan na nož u dijelu stranke, prije svega zbog odredbi koje idu na ruku predsjedniku stranke. Kako komentirate taj prijedlog Statuta?

Vidjela sam ga u medijima i prvo pomislila da SDP-u netko podmeće. Ukoliko je to vjerodostojan dokument, moram priznati da sam iznimno razočarana. Mogu samo reći – jao majko, što nam je to trebalo. Takva pravila neće dodatno demokratizirati i otvoriti SDP, to nije nešto što će SDP učiniti boljom strankom nego će nas vratiti korak-dva natrag. Njime predsjednik zaista dobiva faraonske ovlasti čime se u bitnome automatski smanjuju ovlasti svih drugih tijela, a o članstvu da ne govorimo.

Koliko ste zadovoljni kako Davor Bernardić vodi SDP?

Stranka nije samo Davor Bernardić, ali me zabrinjava rejting njega kao predsjednika. SDP se ne prilagođava dovoljno brzo i uspješno društvenoj, pa i političkoj situaciji, ali ni očekivanjima naših simpatizera i glasača. Gubitkom parlamentarnih izbora jasno nam je iskazano nepovjerenje. Naši članovi su stoga na unutarstranačkim izborima birali nešto novo. Birali su ideju kako ćemo sve promijeniti, ponajprije sebe. Sada je prošlo već dosta mjeseci da mogu reći da opet ne odgovaramo dovoljno brzo na očekivanja naših članova, a ni naših građana.

Da li je to sve krivica Bernardića i ljudi s kojima se okružio ili svih članova stranke?

Različite razine odgovornosti nose različitu težinu bremena. Članovi su u ovoj situaciji najmanje krivi. Da, odgovornost leži na svakome od nas, ali najveća leži na onima koji vode stranku, a to je predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor.

Slažete li se sa stavom Bernardića da se protiv njega vodi medijska hajka?

Znam što su mediji, i u Zadru u 18 godina svog političkog aktivizma sam imala prekrasnih, ali i vrlo ružnih iskustava, koja su me povrijeđivala jer sam osjećala nepravdu medija prema sebi. Ali nikada mi nije palo na pamet kriviti za to medije. Mediji imaju razloge zašto rade to što rade. Mi moramo tražiti kanale kako ćemo naše stavove i politike jasno iskomunicirati. Ako to ne uspijevamo, možda se trebamo zapitati je li problem u kanalima koji to prenose ili u nama koji negdje griješimo. Nisam sklona kriviti druge za naše neuspjehe.

Jesu li Milanka Opačić i Mirando Mrsić trebali dobiti opomenu pred isključenje?

Ideja o isključivanju četiri saborska zastupnika zbog narušavanja ugleda stranke meni je bila skandalozna. Njihovo izbacivanje ne bi doprinijelo poboljšanju rejtinga stranke u javnosti, kao što tome neće doprinijeti ni jednoglasno izglasavanje povjerenja Bernardiću na Glavnom odboru. Građane ne zanima što mi mislimo o sebi, nego što radimo za njih. Protivnik sam toga da se stranački prljavi veš pere javno, ali ako netko smatra da je iscrpio sve mehanizme na stranačkim tijelima i želi upoznati javnost sa svojim stavovima, to je nešto za što smo se uvijek zalagali i nismo nikada branili. Neki visoki dužnosnici stranke su u prošlom mandatu na tjednoj bazi kritizirali rad tadašnjeg premijera i predsjednika stranke Milanovića pa nikome nije palo na pamet izbaciti ih.

Čujete li se sa bivšim predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem?

Nismo se čuli već dugo.

  • +15
Sabina Glasovac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nije tajna da ste na unutarstranačkim izborima podržavali Bernardićevog oponenta Ranka Ostojića i da se često družite s ljudima okupljenim u njegovoj udruzi Pozitiva. Da li vam je to možda aktualno vodstvo stranke zamjerilo?

I ako je, iskreno, baš me briga. Prihvaćam legitimno izabranog predsjednika i vodstvo. Čak mi je ukazano povjerenje da budem potpredsjednica Kluba zastupnika, ali to ne znači da sutra neću na stranačkim tijelima hrabro, odgovorno i argumentirano iznositi svoje stavove, bez obzira što neki misle o tome. To sam radila i kad je predsjednik bio Račan i kada je bio Milanović, i to radim i sada. Ja sam timski igrač, radim za SDP, nisam u nikakvom klanu i nisam ničiji čovjek. Neke stvari u SDP-u me rastužuju i valjda imam pravo donositi svoje sudove o tome. A ako zbog svojih riječi moram snositi odgovornost, spremna sam i na to. Kako se kaže, krepat ma ne molat.

Zašto ste odabrali baš SDP kao svoju stranku?

To mi je bilo tako prirodno. U tom ratnom i poslijeratnom razdoblju mi mladi smo htjeli živjeti kao normalan svijet, da ne budemo izolirani, da budemo slobodno društvo u kojem će se uvažavati ljudska prava i skrbiti o najslabijima. Bio je to neki mladenački bunt, a SDP mi je u svom programu nudio ono što sam kao mlada osoba živjela i živim i danas. Vjerujem u borbu za pravedno i solidarno društvo, dostupno zdravstvo i obrazovanje, pravo na rad, poštivanje dostojanstva svakog čovjeka, vjerujem da ovo društvo može biti bolje i sretnije.

S kime ste najbliži u stranci?

S ljudima s kojima sam počela kroz Forum mladih – Peđa Grbin, Arsen Bauk, Saša Đujić, Gordan Maras, Domagoj Hajduković… S njima me veže dugogodišnji rad, ali i onaj mladenački bunt i idealizam koji nas je doveo u politiku. Povezana sam i sa ženama u stranci jer nas je jako malo u Saboru, ali i sa 'suborcima' iz 9. izborne jedinice poput Ingrid Antičević Marinović, Ranka Ostojića… Ma ima ih dosta. Zapravo ni s kim od kolegica i kolega nemam loš odnos.

Spomenuli ste kolegice zastupnice. Koliko ste zadovoljni brojem SDP-ovki i brojem žena u Saboru općenito?

Nikako, idemo natrag. I za to snose odgovornost i bivši predsjednik stranke i aktualni predsjednik, koji je pri odabiru zamjene za Milanovića u Saboru propustio poboljšati taj položaj žena. Nemam ništa protiv kolege Alena Preleca, ali mislim da ako nešto zagovaramo da to moramo i živjeti. Mislim da društvo koje se odriče 51 posto svog potencijala je društvo koje nema šansu jer žene mogu oplemeniti svaki društveni segment.

U tom kontekstu, hoćete li se zalagati da umjesto Ivana Klarina kao zamjena u Sabor uđe neka od kolegica s liste u 9. izbornoj jedinici?

Apsolutno, iako tu imam mali sukob interesa jer postoje kolege iz moje županijske organizacije koji mogu biti zamjene. Meni je nevjerojatno da ćemo mi sutra tražiti opoziv Vlade i da postoji mogućnost da nam fali jedan glas jer Ivan Klarin više nije u Saboru. Meni je nevjerojatno da mi nismo u stanju dva mjeseca imenovati zamjenu za Klarina. A znate zašto? Zato što neki koji su ostali na listi ne odgovaraju jednom dijelu stranačke nomenklature, a drugi drugima. Stvaraju se blokade – predsjednica moje županijske organizacije blokira dvojicu mojih kolega, Komadini se ne sviđa treći, Bernardiću netko četvrti. Čega smo mi žrtve? Nekih osobnih netrpeljivosti? Pitam se tko će snositi odgovornost sutra ako dođe do toga da nam bude falio jedan glas.

Zašto se SDP odlučio na opoziv Vlade, s obzirom da je gotovo izvjesno da nećete imati većinu ruku za rušenje premijera Plenkovića i njegovih ministara?

Prilikom izglasavanja nepovjerenja ministru Zdravku Mariću, omjer snaga je bio 75:75. Znamo koji su zastupnici presudili. No, to što smo tada bili u manjini ne znači da nismo bili u pravu. Tome u prilog idu nove informacije koje se razotkrivaju ovih dana uz slučaj Agrokor. Odluka o zahtjevu za opoziv Vlade uslijedila je nakon što smo u četvrtak cijeli dan inzistirali da premijer dođe u Sabor i odgovori na određena pitanja. Budući se premijer nije udostojio doći, nema nam druge nego  tražiti da se sve novonastale okolnosti oko slučaja Agrokor potpuno rasvijetle. Smatramo da bi neki potezi Vlade i njezinog povjerenika mogli dugoročno biti štetni za proračun, gospodarstvo i stanje u Hrvatskoj.  Vlada je izgubila kormilo i kontrolu nad sudbinom Agrokora, a uz sudbinu Agrokora je usko vezana sudbina brojnih hrvatskih građana, bez da su to oni željeli i na to pristali. Stoga inzistiramo na  odgovornosti Vlade.

Dobar dio oporbe podržava SDP-ovu inicijativu za opoziv Vlade, no što je sa SDSS-om i jeste li s njima razgovarali o eventualnoj podršci?

Razgovarat ćemo sa svima. Nemojmo zaboraviti da SDSS podržava Vladu i participira u vlasti. Tu okolnost treba uzeti u obzir. No, to ne znači da naš zahtjev nije opravdan i da neće proći. Jedna od zadaća oporbe je budno pratiti rad Vlade, propitivati, inzistirati i na kraju krajeva, vući poteze poput opoziva.

Ovaj tjedan burno je bilo i na pripremnoj sjednici istražnog povjerenstva za Agrokor. Zbog poziva Josipu Manoliću i Stipi Mesiću mogli su se čuti komentari da se povjerenstvo pretvorilo u lakrdiju. Zašto se nakon što su preglasani SDP-ovi članovi nisu ustali i napustili rad povjerenstva?

Mi smo inicirali osnivanje saborskog Povjerenstva. HDZ se opirao. Nakon što smo izbor ustavnih sudaca uvjetovali povjerenstvom, pristali su. Ali opstruiraju njegov rad. Rad povjerenstva HDZ je zatvorio za javnost, odlučio da bez njih nema ni sjednica i onda kao konačni apsurd, odbijaju da prvo dođu svjedočiti Ante Ramljak i Todorić kao svjedoci aktualnih i po mnogima spornih događanja, nego pozivaju Josipa Manolića i Stipu Mesića. Tako samo ismijavaju i sprdaju se povjerenstvom i s javnošću. U ovom trenutku, nama kojima smo inzistirali na povjerenstvu bilo bi glupo i djetinjasto odustati na prvoj prepreci i reći – kupim svoje igračke iz pijeska, neću se s vama igrati. Mi i dalje dajemo šansu povjerenstvu. Jer smatramo da naši građani imaju pravo znati što se događa. HDZ nešto skriva i zbog toga opstruira.

Klub zastupnika SDP-a o požeško-slavonskom županu Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov

Čitajući blogove Ivice Todorića, ispada da on SDP-u daje podršku i da je na vašoj strani. Šteti li SDP-u što na svojoj strani ima svojevrsnog bad guya?

Kao prvo, prije nego li je gospodin Todorić počeo pisati svoj blog, SDP je upozoravao na moguće negativne posljedice lex Agrokora i tražio osnivanje Povjerenstva. Kao drugo, Ivica Todorić piše blog jer ima potrebu braniti sebe i svoje interese ili interese nekih drugih za koje mi trenutno ne znamo tko su. Ljubav između Todorića  i HDZ-a je pukla. To je potpuno jasno. SDP nema veze s tim. I mi i Ivica Todorić možda u ovom trenutku govorimo slično, upozoravamo na potencijalno opasno djelovanje Vlade. To je točno. Ali motivi nas i Ivice Todorića su potpuno drugačiji. Todorić brani sebe i svoje interese. Što je logično. Nama je u interesu da se sve oko Agrokora rasvijetli, da spriječimo dodatnu štetu za Hrvatsku. Ne želimo da sutra građani plaćaju njegove dugove.

Što mislite o ministrici obrazovanja Blaženki Divjak?

Mislim da ima dobre namjere, ali i jako puno flastera u samom ministarstvu, pa i u Vladi. Možda ne razumije kako je, nažalost, politika ta koja daje zeleno svijetlo i stvara okvir za procese. Primjerice, da nije bilo političke odluke da krenemo u obrazovnu reformu, a izradu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, čiji je dio i kurikularna reforma, prepustimo struci, danas o kurikularnoj reformi ne bismo niti razgovarali. Ministrici želim puno sreće, zbog naše djece i svih nas. No, na nažalost iz tog ministarstva, osim dobrih želja, namjera i najava, ništa konkretno se još nije vidjelo. Osim da stvarnu političku podršku za svoje planove ministrica nema.

Hoće li, po vašem mišljenju, kurikularna reforma uopće biti provedena?

Bojim se da neće za vrijeme ove Vlade. Možda će biti nekih kozmetičkih koraka, ali suštinski nisam sigurna da će, kako je najavljeno, kurikularna reforma od sljedeće godine , kao pilot projekt biti uvedena u škole i to je ono što je velika šteta za Hrvatsku.

Koje je vaše mišljenje o Borisu Jokiću?

S Borisom Jokićem i s Nevenom Budakom surađivala sam kada se postavljao sustav obrazovne reforme. Mislim da Jokić, bez obzira što je mlad znanstvenik, ima puno znanja i iskustva koje Hrvatskoj može biti od pomoći. U sebi nosi ono što je jako važno,  a to je taj entuzijazam i pokretačka energija. U dobrom dijelu je njegova zasluga što se tema obrazovanja popularizirala u društvu i što je uspio svoj pozitivnu energiju preliti i na zbornice, i na roditelje i na društvo u cjelini.

Uskoro bi trebao biti izabran novi pravobranitelj za djecu. SDP je odlučio ne sudjelovati u izboru, zašto?

Nećemo sudjelovati u toj političkoj farsi i igrokazu HDZ-a. Novi pravobranitelj se bira jer HDZ nije bio zadovoljan radom Ivane Milas Klarić. Pisala je i govorila ono što se HDZ-u ne sviđa. Nisu mogli dočekati redovni izbor pa su donijeli posebni zakon da ju smijene u pola mandata. Od neovisne nacionalne institucije koja treba skrbiti o pravima djece žele napraviti politički ovisnu instituciju. Ako bilo koji pravobranitelj mora živjeti u strahu od saborske većine i što će napisati u izvještaju zbog kojeg mu može pasti glava, ne možemo očekivati neovisnost institucija ili bilo kakav iskorak. Nismo protiv osobe koja će doći sutra na mjesto Ivane Milas Klarić, ali smo protiv atmosfere straha i političkog pritiska pod kojim će ti ljudi nesumnjivo biti.

Milas Klarić je nedavno poručila djeci da odu iz Hrvatske. Je li to bila primjerena izjava?

Ne slažem se s tom rečenicom, ja još uvijek vjerujem u našu državu. Iako je u svojoj izjavi, kada se promotri šire društveno okruženje, pravobraniteljica samo verbalizirala ono što jako puno ljudi na hrvatskim ulicama govori, ali i provodi.

Rodom ste iz Slavonije, no od fakultetskih dana živite u Zadru. Bili ste i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra, no pobjedu je odnio HDZ. Koliko se grad promijenio od kada na čelu više nije Božidar Kalmeta?

Gradonačelnik Dukić je malo drugačiji od Kalmete, on je samozatajan. Međutim, mislim da se u bitnome vođenje grada neće promijeniti. Njime vlada jedna okoštala struktura koje je građena preko 20 godina i gdje su jasno postavljena pravila. Zadar ima ogroman potencijal, ali nažalost u svakom pogledu stagnira. Grad je četiri godine bio talac Kalmete i njegove nesretne sudbine s pravosuđem. Ne koriste se dobro ljudski potencijali i ne možete dobiti posao bez blagoslova i stranačke iskaznice HDZ-a. To za posljedicu ima da mladi ljudi dižu ruke od grada i odseljavaju ili se pacificiraju.

  • +19
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Vjerujete li da će Kalmeti biti dokazane sve optužbe s kojima se suočava u pravosudnim postupcima?

To ne mogu sada reći, ali vrijeme je da se neke stvari raspletu. Ovako ili onako. Iako, kada vidim za što ga s tereti, vidim da je to je jedan model izvlačenja javnog novca preko namještenih natječaja,  Zadaranima jako dobro poznat, u Zadru izvježban i 'doveden do savršenstva', a koji  se očito kasnije samo preslikao na nacionalnu razinu.

Postoje li u HDZ-u ljudi koje respektirate?

Teško mi je sada nabrojati, ali sigurno da ima. Nismo svi isti, ni u društvu ni u strankama. Ni s kim od kolega iz HDZ-a iz Sabora ne pijem kave. Ne mogu reći niti da sam s nekim posebno dobra. Ali ako govorite o respektu, prvo mi recimo pada na pamet kolegica Vesna Bedeković. Ona je jedna stručna, pristojna, pametna žena. Prema sjednicama Odbora za obrazovanje kojega vodi I kojima predsjedava vidi se koliko je, nakon Opare i Rusak, promijenila nabolje klimu u kojoj se radi.

Što je sljedeće u političkom životu Sabine Glasovac? Postoji li kod vas ambicija biti ministrica, premijerka pa čak i predsjednica?

Nikad ne reci nikada, ali u ovom trenutku mi to nije ni u primisli. Malo sam prazna i poljuljane vjere. Tražim novi smisao, recimo to tako. Teško mogu raditi poslove u koje ne vjerujem, u kojima ne znam što bih radila kada bi došla na određena mjesta, koji mi ne predstavljaju osobni i profesionalni izazov i u kojima procjenim da ne mogu biti učinkovita. Nakon izgubljenih izbora u Zadru odlučila sam da se više neću kandidirati ni za gradonačlnicu, a ni za čelnicu gradske organizacije. Posvetit ću se poslu saborske zastupnice i vidjeti što i kako dalje. S vremenom će se pokazati je li politički rad i dalje nešto za što mogu gorjeti, mogu li biti korisna društvu ili su me neki događaji, neuspjesi i procesi toliko razočarali da su prevelika prepreka mom daljnjem kvalitetnom radu.

Da sutra SDP pobjedi na izborima i da vam ponude mjesto ministrice obrazovanja, biste li pristali?

U ministarstvu sam radila jako puno, puno sam se trošila, bila sam svjesna da mi nitko neće pljeskati i da ću biti često kritizirana. Iako me to jako crpilo i trošilo, nije mi žao. Nikada ne bježim od odgovornosti ni od rada. Ne odustajem olako, sve dok u onome što radim vidim smisao. Ja ću društvu, pa I SDP-u uvijek pomagati ako i onoliko koliko to mogu. No, prihvaćati olako odgovorne funkcije, to ne.  

Kako komentirate definiciju obitelji koja je izazvala buru u javnosti i želite li i vi jednog dana imati svoju obitelj i djecu?

Jednog dana bih htjela imati svoje dijete i svoju obitelj, ali to su neke stvari kojima ne možete upravljati na daljinski upravljač. Vidjet ćemo. Ne znamo što nam život nosi. A zamislite, sutra ako, recimo, spletom okolnosti budem samohrana majka. Moje dijete i ja prema onom predloženom Obiteljskom zakonu ne bi se uklapali u njihovu definiciju obitelji. Zakon je bio apsolutno skandalozan i oni koji su ga kreirali više ne bi trebali biti ni blizu kreiranju novog zakona. Tako što se u Hrvatskoj ne smije ponoviti jer vrijeđa zdravu pamet.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Malo zabušavam s boksom i nisam više toliko disciplinirana pa mi trener nije zadovoljan, ali sad ću se vratiti u ring. Volim pročitati neku dobru knjigu, iako to dugo nisam radila. Ovo ljeto sam uzela ponovno čitati Krležu, ali koncentracija mi je bila toliko loša da nisam uspjela doći do kraja. Tu i tamo idem u kazalište, družim se s bliskim ljudima za koje, nažalost, nemam često vremena.