STANKA U SABORU

Glasovac: Netko je pod okriljem noći masakrirao Strategiju obrazovanja

04.07.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Dok će se u Vladi u popodnevnim satima okupiti članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, ta tema aktualna je i u Saboru. Zbog nje su stanku zatražili i SDP i HDZ

SDP i HDZ zatražili su stanku zbog kurikularne reforme i sastanka Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja koji se održava danas, a na koji stižu i premijer te ministrica obrazovanja.

Na tom sastanku, poručila je nakon stanke SDP-ova Sabina Glasovac, krojit će se sudbina obrazovnog sustava. Podsjetila je da je Strategija donesena gotovo jednoglasno u Saboru. 'Opredijelili smo se za to da ćemo omogućiti djeci obrazovanje 21. stoljeća, da ćemo osuvremeniti nastavu kroz projekt e-škole, opredijelili smo se da ćemo promijeniti način ocjenjivanja, da ćemo dati snažniju podršku djeci s poteškoćama i manjinskim skupinama...', pobrojala je Glasovac.

'Međutim netko je daleko, pod okriljem noći, u tišini neke sobe odlučio izmijeniti put koji je postavio Sabor. Netko si je uzeo pravo da kroz Akcijski plan masakrira Strategiju i derogira Sabor', kazala je Glasovac.

Kazala je da nacrt Akcijskog plana mora doći i pred saborski Odbor za obrazovanje, a da on to nije ni vidio.

Apelirala je na sudionike sastanka u Vladi da odustanu 'od masakra Strategije'.

'Nastavak svih aktivnosti u obrazovanju nije upitan', poručila je HDZ-ova Vesna Bedeković, uvjerena da premijer Plenković pomno prati situaciju.

'Prestanimo dizati tenzije, nemojmo dodatno politizirati ovu situaciju i pričekajmo sastanak. Nemojte nasjedati na medijski linč koji se opet diže i razmislite o tome kome je u interesu ovaj medijski linč te da ometa aktivnosti koje su u tijeku? Onima koji nisu bili u stanju dovršiti kurikularnu reformu pa su okrenuli priču da je kurikularna reforma zaustavljena. Ništa nije zaustavljeno', kazala je Bedeković.

Jedna od tema sastanka u Vladi trebao bi biti i Akcijski plan provedbe Strategije, no upravo je prijedlog tog plana prethodnih dana izazvao niz reakcija.

'Dobili smo naputak da pogledamo primjedbe zainteresiranih dionika u sustavu na prijedlog Akcijskog plana, međutim smatram da prvo moramo vidjeti što ćemo i kako ćemo dalje kao Povjerenstvo. Na predloženom dokumentu nemam namjeru raditi jer on predstavlja drastičnu promjenu Strategije, što bi, po mom mišljenju, trebao odobriti Hrvatski sabor', ističe Vedran Mornar za tportal, dodajući da prijedlog Akcijskog plana sadrži čak 66 posto izmjena u odnosu na originalni tekst Strategije.

'Dvije trećine izmjena napravljene su u odnosu na originalnu Strategiju i, po meni, novi Akcijski plan zapravo je potpuno nova Strategija', dijagnosticira Mornar, dodajući da je u ovom trenutku jedino rješenje - novi početak.