zbog slučaja agrokor

SDP kreće u opoziv Plenkovićeve vlade, evo kako izgleda procedura

 • Autor: M. Š.
 • Zadnja izmjena 28.10.2017 07:43
 • Objavljeno 28.10.2017 u 07:43
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a šef stranke Davor Bernardić u četvrtak navečer rekao je kako su odlučili da će, zbog sadržaja ugovora koji je Agrokor potpisao s grupom kreditora na čelu s fondom Knighthead, SDP u Saboru pokrenuti inicijativu za opoziv cijele vlade Andreja Plenkovića

Pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinom članu ili Vladi u cjelini može se u Saboru pokrenuti na prijedlog najmanje petine ukupnog broja saborskih zastupnika.

Dakle SDP treba za svoju inicijativu prikupiti najmanje 31 potpis zastupnika u Saboru. Budući da sam Klub zastupnika SDP-a u Saboru ima 35 članova, to neće biti nikakav problem, čak i ako im se u tome ne pridruže kolege iz opozicijskih stranaka.

Nakon što predlagač, u ovom slučaju SDP, skupi dovoljan broj potpisa saborskih zastupnika, prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja cijeloj Vladi uvrštava se odmah na dnevni red.

 • +3

Premijer Andrej Plenković te njegovi ministri i ministrice

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Od tog trenutka pa do rasprave i glasanja o opozivu Vlade može proći najviše 30 dana. Istovremeno s tim rokom počinje teći i rok (najviše osam dana) u kojem se Vlada mora očitovati na prijedlog za opozivom.

Za izglasavanje nepovjerenja Vladi potrebni su glasovi većine od ukupnog broja zastupnika u Saboru - dakle za opoziv mora glasati najmanje 76 saborskih zastupnika.

Ako se izglasa nepovjerenje Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. A ako Sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog najmanje šest mjeseci od dana podnošenja prijedloga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 17

Prikaži sve
 • hyde69

  28.10.2017 09:01

  ...naime....to sa ustašama sad je malo stalo. kaj, odjednom nema više niti jednog?

 • hyde69

  28.10.2017 09:13

  ...ustvari, kad čovjek pogleda tu strukturu političara koji nam se stalno prešetavaju ispred nosa preko raznoraznih medija, šta naime vidi? ja rečimo.....vidim jad i bijedu raznoraznih karijerista, prznica, svađalica, odvratnih karaktera koji ne prezaju ni od čega, a kako bi se podigli stepenicu ...

 • hyde69

  28.10.2017 09:21

  ...kad ih gledaš samo na najnižim razinama, dakle lokalnim, ne možeš, a ne zgaditi se. prolijevaju se na sve moguće i nemoguće načine kad treba glasati za njih, odjednom su među narodom, rajom, jure iz jednog mjesnog odbora u drugi, "slažu" se sa kritikama, obećavaju da će biti bolje, da će se sv...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi