SDP je u krizi

Odlazi li Peđa Grbin? 'Sigurno će doći do različitih promjena'

26.04.2024 u 11:29

Bionic
Reading

'Mi manjine nismo niti zvali', osvrnuo se Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a na zastupnike nacionalnih manjina koji su javno podržali Gordana Jandrokovića kao predsjednika Hrvatskog sabora

'Zvali smo političke stranke, oporbu iz prošlog mandata, koja je bila vrlo jasno protiv lex AP-a i imenovanja Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Mi smo pozvali tu oporbu na formiranju saborske većine s te dvije temeljne stvari koje treba napraviti. Manjine su bile i za ograničavanje slobode medija i Turudića pa nismo očekivali s njima formirati većinu', kazao Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a tijekom gostovanja na N1 televiziji gdje je komentirao pregovore oko sastavljanja nove Vlade.

U Domovinskom pokretu, spekulira se, došlo je do raskola i navodno bi ljevica mogla podržati Ivana Penavu kao predsjednika Sabora. Račan kaže kako je shvatio da je to mostov prijedlog, ali da mu se to ne čini realnim.

'Nije realno da predsjednika Sabora dođe iz redova opcije koja ima triput manje zastupnika od SDP-a. To je moj osjećaj u ovom trenutku, ali nemam drugih informacija. Što se sve može dogoditi nakon razgovora, vidjet ćemo.', kaže.

Ističe kako su oni jasno rekli da neće 'javno govoriti o sadržajima onoga iza zatvorenih vrata', kada su u pitanju pregovori.

Odlazi li Peđa Grbin?

'Sigurno će doći do različitih promjena, ali tko će otići i tko neće, ne mogu suditi. Najatraktivnije pitanje je hoće li Peđa Grbin ostati predsjednik, a to će odlučiti on. Ima argumenata za ili protiv', rekao je.

Komentirajući predsjednika Zorana Milanovića, Račan je rekao: 'Izložio se i sebe postavio kao osobu koja može formirati koaliciju, kako je to nazvao, nacionalnog spasa. Realnost je da nismo dobili dovoljno mandata da bi to bilo realno. On sam je to rezimirao i povukao ručnu. Postoji puno spekulacija o tome da su mu izgledi za drugi mandat smanjeni, ali do predsjedničkih izbora je još puno i o tome puno ovisi. Na neki način, ovim rezultatom i izborima je završena ta neka veza Milanovića i SDP-a, koja je trajala u dužem vremenu. Ta priča je time gotova…'.

Na kraju, izjavio je da na europskim izborima očekuje više od tri mandata, ali da bi s njima bio zadovoljan prije samo dva mjeseca…

'Bojim se, ovi europski izbori neće dati odgovor na to kamo ide Europska unija. Što se Hrvatske tiče, ona je od EU-a dobila sigurnost i stabilnost. No, nismo u njoj da bismo lovili mrvice, da bi pojedinci ispunjivali svoje interese. Što možemo napraviti bolje? Što napraviti da se naši ljudi vrate u Hrvatsku? To bi bila divna tema, a ne to tko će dobiti koliko mandata', zaključio je Ivan Račan.