mirko lukić

Otac SDP-ove kršćanske udruge tumači kako mu je sinula ta ideja

13.10.2017 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon Pozitive i Fokusa, iz SDP-a će izrasti još jedna udruga. Ovaj put se radi o udruzi Kršćanski socijaldemokrati, čiji je jedan od osnivača šef SDP-ovog Mjesnog ogranka Zrinjevac Mirko Lukić, koji se izjašnjava kao katolik skeptik

Udruga Kršćanski socijaldemokrati u procesu je osnivanja, a osnivačka skupština očekuje se najkasnije za dva tjedna. Kada bude osnovana, udruga će u djelovanju biti posve neovisna od SDP-a, kaže za tportal jedan od osnivača Mirko Lukić, inače predsjednik SDP-ovog Mjesnog ogranka Zrinjevac.

'Primarna intencija u osnivanju i djelovanju udruge je naglasak na zajedničkim korijenima kršćanske vjere i socijaldemokratskih načela. Od samih početaka mog članstva u SDP-u, u koji sam ušao iz ideoloških razloga, poput zaštite identiteta antifašističke tekovine te borbe za radnička prava, postavljao sam pitanje adekvatne zastupljenosti pripadnika vjera u aktivnom provođenju socijaldemokratskih načela. Pritom sam fasciniran Latinskom Amerikom, koja je prožeta duhom revolucionarizma, uz jaku prisutnost katoličke vjere. I papa Franjo je došao k nama u Europu iz tog okružja i odmah osvojio simpatije među pripadnicima lijevog spektra', pojašnjava Lukić.

Uz to, na osnivanje su ga potakle brojke. Lukić napominje kako na izborima stranke ljevice dobivaju 600 do 700 tisuća glasova, a na članove lijevih stranaka od toga otpada pet do šest posto.

'Glasači pripadaju različitim skupinama, a 90 posto njih izjašnjavaju se kao vjernici. Znači da je i velik broj onih koji se izjašnjavaju kao socijaldemokrati vezan uz katoličku vjeru', kaže Lukić.

Iako se udruga tek treba službeno osnovati, Lukić otkriva neke već zacrtane ciljeve.

'Nedvosmisleno je to osuditi svaki oblik totalitarnih režima, uz zabranu isticanja simbola tih režima. Osuditi počinjene zločine, neovisno o režimu o kojem se radi, te odavanje pijeteta svim poginulima, neovisno o kojoj strani se radi. Želimo biti na braniku antifašističkog pokreta i zaštite Domovinskog rata. Osim toga, bavit ćemo se drugim svjetonazorskim pitanjima, poput prava na život svakog živog ljudskog bića, zaštite bračnog i izvanbračnog života, samohranih roditelja te adekvatne palijativne skrbi za starije osobe', rekao je Lukić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Sam Lukić izjašnjava se kao katolik skeptik. Upitali smo ga što bi to bilo. 'Smatram se katolikom i primio sam sve sakramente, ali imam razinu i samokritičnosti i preispitivanja vlastite savjesti i vlastite vjere. Ne volim uzimati zdravo za gotovo sve što dolazi izvana. Malo sam širih horizonta', poručuje Lukić, dodavši da suosnivači udruge nisu svi kršćani, a da su u udrugu dobrodošli i oni ireligiozni.

No Kršćanski socijaldemokrati nisu jedina udruga koja je u posljednje vrijeme osnovana iz redova SDP-ovaca. Ranko Ostojić na čelu je udruge Pozitiva, osnovane u lipnju, a u kolovozu okupljena je platforma Fokus Miranda Mrsića.

Oba udruženja kao glavne ciljeve imaju slobodu govora i razmišljanja, no Ostojićeva Pozitiva bori se i za sekularnu državu uz poštivanje vjerskih sloboda. Dapače, često su ljudi iz te udruge, pa i sam Ostojić, zagovarali reviziju Vatikanskih ugovora.

Što o toj ideji kaže Lukić? 'Svatko ima pravo, vođen vlastitim idejama i savješću, poduzimati inicijative. Nemam ništa protiv osnivanja udruga kolega. Mi nećemo ići u tom smjeru, no sam nacrt Statuta udruge je još u izradi pa ne mogu sa sigurnošću reći kako će sve to izgledati. Ako želimo promicati suradnju s kršćanskim zajednicama, morat ćemo razmišljati u smjeru da težimo uzgajati stvari koje nas spajaju, a te, da se tako izrazim, kontroverzne stvari prepustit ćemo stručnim i znanstvenim institucijama. Ja bih po pitanju revizije bio suzdržan - idemo u smjeru suradnje, a ne sabotaže suradnje', kaže Lukić.

  • +4
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

O osnivanju udruge razgovarao je u neobaveznom kontaktu i s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem.

'SDP-ovci su članovi i članice raznih udruga. SDP-ovci su Hrvati, Srbi, muslimani. SDP-ovci su katolici, pravoslavci, agnostici, ateisti. Najvažnije je da SDP nikada nije dijelio ljude ni po nacionalnoj ni po vjerskoj niti bilo kojoj drugoj osnovi, i to će, dok sam ja predsjednik, uvijek biti tako. Na pristupnicama za SDP nema ni vjeroispovijesti ni nacionalnosti, dobrodošli su svi koji imaju kvalitetnu inicijativu i kvalitetan prijedlog', kazao je Bernardić, no detalje o ciljevima udruge nije želio komentirati.

Dok se iz krugova bliskih Bernardiću može čuti kako je osnivanje ovakve udruge dobra ideja jer će podići i rejting stranke i dovabiti još birača, drugi neslužbeno u nevjerici komentiraju da osnivanje kršćanske udruge u režiji nekog iz SDP-a samo govori o tome na što je SDP 'spao'.