KOMUNIKACIJSKI ĆORAK

'S Titanikom zasad više tone HNS nego Vlada'

16.03.2017 u 20:50

Bionic
Reading

Iz izjava vodećih HNS-ovaca, a posebno stranačkog predsjednika Ivana Vrdoljaka, posljednjih bi se mjeseci moglo zaključiti da su opsjednuti Titanikom. U svakoj situaciji i u komentaru na svaku temu inzistiraju na frazi 'Titanik Vlada' kad govore o aktualnoj Vladi Andreja Plenkovića, što nije slučajno - plod je to komunikacijske strategije stranke. Je li uspjela, za tportal ocjenjuje politolog Pero Maldini

Ivan Vrdoljak ocijenio je prvih sto dana Vlade Andreja Plenkovića kao 'Titanik Vladu koja nas vodi prema santi leda, a  potom je nastavio (zlo)rabiti pojam: 'Hrvatska stoji zbog neznanja Titanik Vlade', 'Titanik Vlada je talac lokalnih izbora', 'Neonacistički skupovi rezultat su kukavičluka Titanik Vlade, Petrova i predsjednice'. Najsvježiji primjer datira od srijede, kada je kazao da 'ne žele biti destruktivna oporba i samo kritizirati nego nakon ukazanih nedostataka i načina upravljanja ove Titanik Vlade dati konstruktivne prijedloge da neke svoje probleme pokuša riješiti'.

Nije samo Vrdoljak zadužen za Titanik Vladu, na djelu je zapovijed širih razmjera. Tako varaždinski župan Predrag Štromar kaže: 'Netransparentnost i nerad Titanik Vlade na štetu je svih građana', a HNS-ov eurozastupnik Jozo Radoš upozorava: 'Titanik Vlada bi uvodila vojni rok, a informatički program iz 1993. ne mijenja', a saborska zastupnica Nada Turina Đurić prozvala je Vladu da se 'ponašao kao Titanik na kojem svira muzika'.

Usto, HNS se oglasio priopćenjem u jeku afere 'brat i šogor', u čijem se središtu našao ministar državne imovine Goran Marić, prozvavši 'Titanik Vladu zbog anemičnih reakcija na nepotizam'.

Vrdoljak: Pitanje je samo tko će zadnji svirati

Ivan Vrdoljak kaže za tportal da mu se izraz svidio kad ga je prvi put upotrijebio; shvatili su, kaže, da to može biti dosta lijepo, simbolično prikazivanje stvari, pa su napravili komunikacijski plan.

'Inicijacija je bila slučajna, a kasnije strukturirana. Kolege su mu rekli: idemo koristiti izraz kako simbolični prikaz rada Vlade', naglašava predsjednik HNS-a. Pojasnio je i zašto općenito smatra da je ovo Titanik Vlada.

'Zato što je krenula puna autoriteta i snage, pjesme i veselja nakon dobivenih izbora. Tako je krenuo i Titanik - bio je moćan, autoritativan i onda pljas, u santu i potom spašavanje. Samo je tu pitanje tko će zadnji svirati, a tko će pravi napustiti brod', objasnio nam je Vrdoljak

Maldini: Argumente ispred (dis)kvalifikacija

Politolog Pero Maldini za tportal kaže da namjerno i stalno ponavljanje imena Titanik ponajprije sugerira propast u koju nas navodno vodi aktualna Vlada, što je, smatra, paušalna kvalifikacija usmjerena na diskvalifikaciju. 'Potom, tim stalnim ponavljanjem nastoji se postići da taj naziv ili pridjev postanu prošireni, da se počnu vezivati uz Vladu, poput nekadašnje Kukuriku koalicije, odnosno Vlade. Međutim, dok to ime nije imalo a priori negativnu konotaciju, unatoč pokušajima tadašnje oporbe, naziv Titanik ima jasne negativne konotacije. Ipak, zasad nije vjerojatno da će se to ime proširiti i da se može vezati uz Vladu', kaže nam Maldini. Objašnjava i zašto se takav naziv ne može (još) vezati uz Vladu i premijera Andreja Plenkovića.

'Najprije, Vlada je tek otpočela svoj mandat i efekti njezina djelovanja tek se imaju pokazati. To, dakako, ne isključuje pravo i potrebu oporbe da je kritizira. Dapače. Bilo bi, međutim, puno vjerodostojnije i uvjerljivije da se pritom služe jasnim argumentima, a ne (dis)kvalifikacijama kroz nadimke ili pridjeve. Usto, takvom kvalifikacijom zasad se služe isključivo pripadnici HNS-a, a kod drugih političkih aktera to nije zamijećeno', smatra Maldini.

Je li pretjerano, čak i pomalo iritantno, inzistirati na tom pojmu ili je ipak riječ o efikasnoj strategiji koja će ljudima ući u uho?

Mladini vjeruje da će prečesto ponavljanje i inzistiranje na tome, poglavito uz izostanak jasne i argumentirane kritike, svakako više štetiti HNS-u nego Vladi. 'Razlog više je u tome što aktualni pokazatelji djelovanja Vlade i umjereni optimizam uopće zbog stabilizacije vlasti nakon razdoblja političke krize, koje je označilo formiranje stabilne vlasti i ove Vlade te blag rast gospodarstva, ne idu u prilog tipu političkog diskursa koji uključuje diskvalifikacije. Nekako smo umorni od svega toga pa ako Vlada ne da povoda za nezadovoljstvo i ne napravi neki nepopularan ili loš potez, nije za vjerovati da će se taj izraz uvriježiti', zaključuje Maldini.