UOBIČAJEN POČETAK DANA

HNS-ova Turina Đurić: Ova Vlada se ponaša kao Titanik

03.02.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Već drugi tjedan zaredom zastupnici neće uobičajeno petkom glasati. Zbog toga odnosno 'nerada Sabora i Vlade' jutros je stanku u zasjedanju zatražio HNS, a Nada Turina Đurić Vladi je poručila da se ponaša kao Titanik

Da se već drugi tjedan ne glasa upozorila je HNS-ova Nada Turina Đurić. 'Drugi tjedan ne dolazi ništa na dnevni red. Ne dopunjava se dnevni red. A ono što dolazi je nešto na čemu se radilo u vladi Zorana Milanovića. Nemamo ništa novog od nove Vlade, pa čak ni od vlade Tihomira Oreškovića. To treba reći javnosti i to je istina', kazala je HNS-ova Nada Turina Đurić.

Temeljem čega bi sabornica trebala puna, zapitala je, zaključivši da u Sabor iz Vlade nije došao nijedan reformski zakon.

'Ono što se radi je da se puštaju probni baloni iz izvršne vlasti. Radi se da se puštaju baloni o ulasku u eurozonu, kako će se otkupiti Ina, odnosno privatizirati HEP, osnivaju se razna povjerenstva i pa i nova radna skupina za obrazovanje. Kraj tjedna obilježilo je da se opet zvecka oružjem i da se poziva da se valjda krenemo pripremati za neki budući rat i misle mlade, ali i one starije poslati na neke vrste vojnih obuka', kazala je Turina Đurić.

'Moram iskazati veliku zabrinutost radom Sabora i Vlade, ovo je Vlada koja se ponaša kao Titanik, koja izgleda kao Titanik, na kojem svira muzika i sve se čini dobro, a nije dobro završilo. Vrijeme je da se svi probude', zaključila je.

Kako bi joj odgovorio, Mostov Miroslav Šimić pobrojao je neke saborske brojke iz mandata kada je na vlasti bila koalicija SDP-a i HNS-a te ih usporedio s brojkama iz ovog mandata.

'Ne vidim problem da glasovanje imamo idući tjedan. Gospođa Turina Đurić već je ranije bila zastupnica i u drugim sazivima i tada nije bilo uvijek glasovanja petkom pa tada nije reagirala. Kaže da nam je dužnost da izrazimo zabrinutost, ja tu dužnost ne vidim, ali mi nije jasno kako se ona u tome nije prepoznala ranije', rekao je Šimić. 

SDP-ov Siniša Varga podsjetio je kako se sutra obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. Kazao je kako je sada već dokazana povezanost nastanka raka i uporabe duhanskih proizvoda. Hrvatska se, dodao je, obvezala na usklađivanje s europskom direktivom prema kojoj bi na kutijama cigareta trebale stajati i fotografije.

'S tom direktivom se moramo uskladiti do 8. veljače. To ističe, a Vlada nikako da to uputi u saborsku procedure. upozoravam da što prije donesemo tu izmjenu', rekao je Varga.

Zbog rada Sabora, u protekla dva tjedna stanku je zatražio i Most koji će vjerojatno pokušati objasniti zašto nije bilo glasanja. Glasanje će se, pričaju saborski kuloari, održati sljedeće srijede. Stanke su jutros zatražili i SDP i HDZ. SDP oko nedonošenja zakona koji se tiče duhanskih proizvoda, a HDZ na temu kršenja ljudskih prava autističnih osoba.