DECENTRALIZACIJA IMOVINE

HNS: Ako Vlada nije na egotripu, prihvatit će ovaj mudri prijedlog

15.03.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Klub HNS-a i HSU-a ponovno će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, nakon što je to bez uspjeha prvi puta učinio u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, najavili su u srijedu čelnici stranke na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

'Isti smo zakon predložili i Oreškovićevoj Vladi, jer se imovinom ne upravlja na efikasan i učinkovit način. Imovinu treba prepustiti lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi na pametan, učinkovit i jasniji način mogli doći do efikasnijeg upravljanja državom imovinom', izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

'Glavna je politička poruka zakona da ne želimo biti destruktivna oporba i samo kritizirati nego nakon ukazanih nedostataka i načina upravljanja ove 'Titanik Vlade' dati konstruktivne prijedloge da neke svoje probleme pokušaju riješiti. Zato krenimo u decentralizaciju, ako ne inicijativom Vlade onda inicijativom HNS-a', rekao je Vrdoljak dodavši kako se nada da Vlada 'nama egotrip' pa će zajedno raspraviti izmjene i pomoći lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Predsjednik Kluba HNS-a i HSU-a Milorad Batinić pojasnio je da je cilj izmjena zakona učinkovitije upravljanje i identificiranje imovine koja nije u funkciji, a radi se o imovini koja stoji 15-20 godina, neupotrebljiva je i propada.

Izmjene zakona razrađuju način darovanja te imovine jedinicama lokalne samouprave, a predviđen je i drugačiji način njezine prodaje, pa se predlaže da 40 posto sredstava ide u državni proračun, u Fond za izravnanje kako bi se omogućila decentralizacija i izravnanje svih hrvatskih krajeva.

'Prošla vlada nije stavila prijedlog ni na dnevni red, nadam se da će ga ova Vlada razmotriti, tim više jer je u četvrtak zakazana sjednica Odbora za lokalnu samoupravu s temom upravljanja državnom imovinom. Vjerujem da će ministar Goran Marić prihvatiti intencije zakona jer se, kako vidimo iz dana u dan, više bavi kadroviranjem, a ne raspolaganjem i upravljanjem državnom imovinom', kaže Batinić.

Predsjednik HNS-a nada se da će vladajući, koji tvrde da ništa nije isto kao prije, omogućiti da se 'mudri prijedlozi oporbe stave na dnevni red, a ne da se bacaju na začelje i nikad ne dođu na raspravu'.

'Hajdemo vidjeti je li to jedna od reformi koja može zaživjeti u Saboru', rekao je Vrdoljak.