bez pravne obrane

Ruski istražitelji uhitili odvjetnika Alekseja Navaljnog

13.10.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Ruski istražitelji uhitili su odvjetnika koji je radio za zatvorenog ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i pretražili domove još dvojice odvjetnika, rekli su u petak Navaljnijevi suradnici

Rekli su da su trojica odvjetnika pod istragom zbog sumnje da pripadaju ekstremističkoj skupini i optužili vlasti da su otvorile slučaj protiv njih kako bi dodatno izolirale zatvorenog Navaljnog.

"Jutros se provode policijske racije u domovima trojice Navaljnijevih odvjetnika. Jedan od njih je pritvoren, a ne možemo doći do druge dvojice", objavila je pomoćnica Navaljnog Marija Pevčih na platformi društvenih medija X.

"Navaljni je sada ostao bez ikakve pravne obrane i zastupanja", dodala je.

Uz pomoć svojih odvjetnika, Navaljni (47) je zadržao aktivnu prisutnost na društvenim mrežama i ulagao je česte tužbe protiv tretmana u kažnjeničkoj koloniji u regiji Vladimiru, istočno od Moskve, gdje je zatvoren.

Uskoro bi trebao biti prebačen u koloniju s "posebnim režimom", nakon što je u kolovozu proglašen krivim za niz novih optužbi koje se odnose na "ekstremističke" aktivnosti i osuđen na dodatnih 19 godina, povrh 11 i pol godina zatvora koje već služi.

Navaljni odbacuje sve optužbe kao politički motivirane i osmišljene da se ušutkaju njegove kritike predsjednika Vladimira Putina.

Navaljnijevi pristaše rekli su da je jedan od njegovih odvjetnika, Igor Sergunin, priveden, a da su još dvojici, Vadimu Kobzevu i Alekseju Liptseru, pretraženi domovi.

U uredu Serguninove odvjetničke tvrtke u Moskvi nitko nije dizao slušalicu. Iz ruskog istražnog odbora nitko se nije oglasio o slučajevima.

Navaljnijev pomoćnik Leonid Volkov objavio je na X da se tri odvjetnika suočavaju s kaznom do šest godina zatvora ako budu proglašeni krivima za pripadnost ekstremističkoj skupini, "samo zato što su Navaljnijevi odvjetnici".

"Ovo je čin zastrašivanja s jasnom namjerom da se ojača izolacija Navaljnog od vanjskog svijeta", rekao je Volkov.

Rekao je da bi to značilo da nakon očekivanog prebacivanja Navaljnog u novu zatvorsku koloniju, "njegovi odvjetnici ga neće moći tamo posjetiti ili čak saznati gdje se nalazi ako su sami zatvoreni", mogućnost koju je Volkov opisao kao "zastrašujuću".

Navaljni je bio u zatvoru posljednjih 998 dana otkako je uhićen 2021. nakon povratka iz Njemačke, gdje je bio na liječenju nakon trovanja nervnim otrovom u Sibiru.

Kremlj je zanijekao da ga je pokušao ubiti i odbio je komentirati njegov slučaj ili tretman zatvorskih vlasti.