putinov kritičar

Ruski oporbeni čelnik Navaljni objavio da je premješten u samicu: Čine to kako bi me ušutkali

17.11.2022 u 21:29

Bionic
Reading

Zatočeni ruski oporbeni političar Aleksej Navaljni rekao je u četvrtak da je premješten u samicu, što je nazvao očitim pokušajem da ga se ušutka

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, već služi zatvorsku kaznu u trajanju od 11 i pol godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda, što sve odbacuje kao izmišljene optužbe.

Navaljni je rekao da su mu zatvorski dužnosnici, samo nekoliko dana prije nego što su ga trebali posjetiti bliski članovi obitelji, rekli da ga se smatra "nečuvenim prijestupnikom" te da će biti premješten u tijesnu ćeliju, gdje posjeti više nisu dopušteni.

"Više neću imati posjete ... što je tu je, podnijet ću to filozofski. Čine to kako bi me ušutkali. Pa što je moja prva dužnost? Tako je, ne se bojati i ne zašutjeti", napisao je Navaljni na Twitteru u nekoliko objava, dodavši da odluka da mu se zabrane posjeti odražava "stvarno neopisivo zvjerstvo, veoma karakteristično za Kremlj".

Svoj niz objava na Twitteru završio je apelirajući na ljude da se bore protiv rata i Putina.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo za na zahtjev za komentarom.

Navaljni je prošlog mjeseca rekao da su vlasti započele novi kazneni postupak protiv njega zbog promicanja terorizma i ekstremizma, što bi moglo i više nego udvostručiti trajanje njegove zatvorske kazne.