posebni uvjeti

Rusija ukinula zabranu izvoza dizela

06.10.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Rusija je u petak ukinula zabranu izvoza dizela koji se cjevovodima doprema do morskih luka, istaknuvši da će izvoznici dobiti dozvolu ako pola goriva isporučuju na domaće tržište

"Vlada je ukinula ograničenja izvoza dizelskog goriva koje se u morske luke isporučuje cjevovodom, pod uvjetom da proizvođač isporučuje najmanje 50 posto proizvedenog dizelskog goriva na domaće tržište", stoji u priopćenju.

Dizel je najveći ruski izvozni proizvod među naftnim derivatima, s izvezenih oko 35 milijuna tona u 2022. godini, od čega je gotovo tri četvrtine isporučeno naftovodima. Rusija je lani izvezla i 4,8 milijuna tona benzina, ali je u petak produljila zabranu njegovog izvoza.

Ograničenja izvoza goriva iz Rusije, najvećeg svjetskog izvoznika pomorskim putem, ispred SAD-a, podigla su cijene na svjetskom tržištu i primorala neke kupce da potraže alternativne dobavljače.

Nakon što je EU zbog ruske invazije na Ukrajinu zabranio uvoz, Rusija je preusmjerila izvoz dizela i drugih goriva u Brazil, Tursku, nekoliko zemalja sjeverne i zapadne Afrike i u bliskoistočne države na obali Perzijskog zaljeva koje svoje proizvode izvoze zbog povoljnih cijena.

Rusija je proteklih mjeseci pokušavala riješiti problem nestašice i visokih cijena goriva, koji posebno muči poljoprivrednike u vrijeme žetve.

Otkako je uvedena zabrana, veleprodajne cijene dizela pale su na burzi u Sankt Peterburgu za 21 posto, a cijene benzina za 10 posto.

To se pojeftinjenje, međutim, još nije u istoj mjeri prelilo na cijene u maloprodaji, ali potpredsjednik vlade Aleksandar Novak usvrdio je da je zabrana donosi prve rezultate.

Vlada je također u petak podigla carine na izvoz goriva za preprodavače, s 20.000 rubalja na 50.000 rubalja (495,63 dolara) po toni, i ponovo je uvela državne subvencije rafinerijama, koje su u punoj primjeni od 1. listopada.

"Vlada suzbija pokušaje preprodavača da kupuju gorivo koje planiraju izvoziti tek nakon ukidanja važećih ograničenja. To im također onemogućuje izvoz... goriva s krivotvorenom oznakom drugog proizvoda", stoji u priopćenju.