potpredsjednik vlade

Butković komentirao moguću nestašicu dizela

29.09.2023 u 20:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dnevniku HTV-a je opovrgnuo nagađanja o mogućoj nestašici dizela te najavio nastavak velikih infrastrukturnih ulaganja, osobito u željeznicu.

Butković je tvrdi da je Hrvatska među tri zemlje s najjačim padom inflacije u europodručju.

'I po Eurostatu i po prvim procjenama DZS-a inflacija pada. Ona je 10 mjeseci padala, povećanje se bilježi u kolovozu. Odmah smo išli u pripremu 5. paketa mjera za kućanstva i gospodarstvo, a obavili smo i razgovore s trgovcima, jer smo zaključili da je bilo neopravdanog dizanja cijena. Rezultat je značajni pad inflacije', kazao je Butković.

Na pitanje hoće li inflacija nastaviti padati, odgovara da su takve procjene i Ministarstva financija i HNB-a.

'Trebala bi biti oko 3%, oko 2,8% i u 2024. Pratit ćemo situaciju. Peti paket mjera vrijedi do kraja ožujka 2024. i ako bude potrebno, nastavit ćemo s mjerama', rekao je ministar za HRT.

Komentirajući vijesti s međunarodnih tržišta o cijenama nafte te moguću nestašicu dizela, naglasio je da nestašice dizela nema.

'Razgovarali smo s upravom INE i s drugim distributerima, kada govorimo o gorivu, neće biti nestašica. S druge strane, da danas određujemo cijene goriva, došlo bi do smanjivanja cijene benzina za nekoliko centi, a cijene eurodizela bi ostale iste. Pratimo situaciju na tržištu i ako dođe do nekontroliranog porasta cijena goriva, Vlada će reagirati, ima mehanizme. Ne očekujte bilo kakve udare', kazao je.