riječ stručnjaka:

'Ako nafta poskupi na 100 dolara po barelu, nastat će organizirani kaos, nisu svi spremni'

04.10.2023 u 19:07

Bionic
Reading

Indijski ministar energetike upozorio je da će doći do 'organiziranog kaosa' ako cijene nafte premaše 100 dolara po barelu, jer toliko skupa nafta nije ni u čijem interesu niti su svi spremni platiti tu cijenu

'Ako cijena prijeđe 100 dolara, to neće biti u interesu ni zemlje proizvođača ni bilo čijeg interesa. Imat ćete veliki organizirani kaos', izjavio je Hardeep Singh Puri na panelu konferencije za naftu i plin ADIPEC u Abu Dhabiju.

Prošlog tjedna cijene nafte su skočile na najviše razine u više od godinu dana, pri čemu su terminski ugovori za američku naftu iz Teksasa dosegnuli 95,03 dolara po barelu. Cijene su se od tada povukle i iznose 89,44 dolara po barelu.

Iako je Puri siguran da će se Indija moći nositi s većim cijenama, upozorio je da to možda neće biti slučaj s drugim zemljama.

'Brinuo bih se zbog onoga što će se dogoditi drugim dijelovima razvijenog svijeta... to je zaista zabrinjavajuće', rekao je Puri, ističući da je porast cijena sirove nafte u posljednjih 18 mjeseci doveo '100 milijuna ljudi u apsolutno siromaštvo jer sad, umjesto na naftu i plin, kuhaju i griju se na mokro drvo, ugljen ili što god već mogu dobiti. To je velik problem.'

Ministar je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, rekao da proizvođači nafte moraju biti svjesni teškoća koje imaju zemlje što troše njihovu naftu.

'Tijekom pandemije, kad su cijene nafte drastično pale, svijet se ujedinio da bi stabilizirao cijene kako bi bile održive za proizvođače. Sada, kako svijet stoji na rubu recesije, proizvođači nafte moraju pokazati istu osjetljivost prema zemljama koje troše naftu', napisao je u objavi indijski ministar energetike.

  • +5
Rafinerija Saudi Aramca - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Fayez Nureldine / AFP / Profimedia

Puri je također rekao da je glavni izazov u energetici s kojim se suočava svijet rješavanje 'trileme' dostupnosti, pristupačnosti i održivosti energije. Tvrdi je da je Indija 'dobro napredovala' u dostupnosti i pristupačnosti energije.

Iako je treći najveći uvoznik i potrošač nafte na svijetu, postavila je cilj neto-nula emisija stakleničkih plinova do 2070. godine. Kina cilja na postizanje ugljične neutralnosti do 2060., a Japan i SAD do 2050. godine.

Unatoč tome, Puri je naglasio da se održiva energetska tranzicija Indije odvija na 'širem i bržem' nivou nego što se prvotno očekivalo.

Cijene goriva Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Kao što smo ranije pisali, cijene su krajem rujna naglo skočile na najvišu razinu u više od godinu dana nakon što su zalihe sirove nafte u ključnim američkim skladištima pale na najnižu razinu od srpnja prošle godine.

Ako zalihe nastave padati, bit će jako teško ponuditi tržištu nove količine jer će sva nafta otići u rafinerije i potrošnju, a američki stručnjaci predviđaju da će cijene ostati visoke do kraja godine, uz rizik dodatnog rasta ako globalni kartel OPEC+ nastavi držati opskrbu stegnutom.

U rujnu je liderska zemlja OPEC-a, Saudijska Arabija, produljila svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte za milijun barela dnevno do kraja godine, što smanjuje njezinu dnevnu proizvodnju na oko devet milijuna barela.

Dodatno, Rusija je obećala produljiti smanjenje izvoza za 300.000 barela dnevno do kraja prosinca. Loša je i vijest to što se globalno približava sezona održavanja rafinerija, što će još smanjiti proizvodnju naftnih derivata kojih bolno nedostaje.