AKCIJSKI PLAN

Rode zovu Plenkovića da se osobno angažira u kampanji #prekinimošutnju

24.10.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Članice i članovi udruge Roditelji u akciji (Roda) uputili su u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću zahtijevajući hitnu izradu Akcijskog plana za zdravlje žena u Hrvatskoj za razdoblje 2019. do 2021. godine, s ciljem unaprjeđenja skrbi o reproduktivnom zdravlju žena. Od premijera traže da pokrene izradu nacrta, upravlja tim procesom i da uputi nacrt Akcijskog plana na javno savjetovanje na Dan ljudskih prava 10. prosinca

Rode napominju da višegodišnji pokušaji i zahtjevi različitih dionika prema Ministarstvu zdravstva za rješavanjem sistemskih pogrešaka u sektoru zdravstva koji skrbi za reproduktivno zdravlje žena nažalost nisu dali rezultate, već su samo dokazali da ovo teško stanje nije moguće rješavati unutar samo jednog sektora.

Smatraju da u u izradu Akcijskog plana za zdravlje žena treba uključiti sve važne dionike: Ministarstvo zdravstva, javnozdravstvene stručnjake/inje, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije i stručnjake/inje za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike/ce, predstavnice pacijentica te ostale stručnjake/inje bez kojih ovaj akcijski plan ne bi bio potpun.

Ujedno, Rode zahtijevaju da se za nadzor provedbe Akcijskoga plana imenuje neovisno tijelo, a od premijera Plenkovića traže da uputi nacrt Akcijskog plana na javno savjetovanje na Dan ljudskih prava 10. prosinca kao simboličan znak razumijevanja važnosti ljudskih prava u oblikovanju svake javne politike te kao izraz volje za podizanjem razine skrbi za zdravlje žena kao jednog od nacionalnih prioriteta.

U otvorenom pismu Rode se obraćaju premijeru 'u ime tisuća žena koje su u proteklih deset dana u okviru spontanog pokreta Prekinimo šutnju iznijele osobna svjedočanstva o traumatičnim, nepotrebno bolnim, nasilnim i ponižavajućim iskustvima tijekom različitih medicinskih postupaka iz područja skrbi za reproduktivno zdravlje'.

  • +4
Aktivistice udruge Roda pred Saborom čitale potresna svjedočanstva žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Val tisuća potresnih svjedočanstava žena suočava nas, poručuju Rode, s činjenicom da žene svih generacija i iz svih dijelova Hrvatske već desetljećima trpe fizičku bol i poniženje tijekom rutinskih ginekoloških pregleda, prekida trudnoće, postupaka medicinski potpomognute oplodnje te tijekom trudnoće, porođaja i u periodu nakon porođaja. Radi se o bolnim postupcima s neadekvatnom primjenom anestetika kao što su struganje stijenke maternice kiretom (kiretaža), uzimanje uzorka tkiva grlića maternice i vagine (biopsija), šivanje puknuća rodnice i međice nakon vaginalnog poroda te punkcija jajnih stanica uslijed postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Žene su u mnogim slučajevima lišene prava na informaciju i suodlučivanje o zdravstvenim postupcima, na što zakonom imaju pravo, a umjesto toga, uz nepotrebnu bol, izložene su uvredama, preziru i poniženju, upozoravaju Rode.

Dokument: "Pismo premijeru"

Rode podsjećaju da je Specijalni izvjestitelj Vijeća UN-a za ljudska prava 2017. godine jasno ukazao na probleme neadekvatne zaštite reproduktivnog zdravlja i iznio preporuke na koje do sada Ministarstvo zdravstva nije reagiralo nikakvom korektivnom mjerom. U takvim okolnostima, a nakon višegodišnjih odbijanja sustavnih promjena koje su predlagale i tražile, izražavaju zabrinutost zbog najava inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama, a koji će se provoditi bez sudjelovanja predstavnica pacijentica i ostale zainteresirane javnosti. Do sada su, naime, takvi inspekcijski nadzori 'služili zataškavanju nepravilnosti, a ne unaprjeđenju sustava što žene prepoznaju kao polovična i površna rješenja'.

Premijera pozivaju da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2019. do 2021. godine te time pokažete da ova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na život bez nasilja, uključujući reproduktivno i institucionalno nasilje.

  • +3
Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Akcijski plan, navode u otvorenom pismu, treba biti prvi hitni korak i jasna poruka svim dionicima u skrbi za zdravlje žena da zdravlje nije roba niti privilegija, već temeljno ljudsko pravo upisano u hrvatski Ustav. Mora počivati na jasnim ciljevima, aktivnostima i odgovornostima, imati osiguran proračun, a za nadzor nad njegovom provedbom treba imenovati neovisno tijelo.

Osim toga, Akcijski plan mora pokazati da RH razumije i želi implementirati europsku civilizacijsku praksu prema kojoj je zdravlje žena obaveza cijelog društva i pravo svih žena neovisno o njihovoj dobi, financijskim mogućnostima, društvenim ulogama ili mjestu stanovanja.

Zaključno, Rode navode da je suvremen, kvalitetan i dostupan sustav javnog zdravstva, koji se temelji na znanstvenim dokazima, ključan za zdravlje žena i djece, zaštitu dostojanstva žena, ali i za budućnost Hrvatske.

'Stoga vjerujemo da ćete prepoznati važnost sveobuhvatnog rješavanja ovog problema i pružiti svoju podršku ovoj inicijativi. Molimo Vas za termin sastanka na kojem bismo dogovorili sljedeće korake. Svim svojim resursima bit ćemo Vam na raspolaganju jer vjerujemo da pitanje zdravlja žena ne zaslužuje samo općedruštveni konsenzus, već i mobilizaciju svih u društvu', poručile su Rode.