KOMPLEKSNA ANESTEZIJA

Kujundžić: Nekada liječnici biraju 'bolje malo boli, a siguran život'

15.10.2018 u 21:11

Bionic
Reading

Predstavnice udruge Rode Ministarstvu zdravstva uručile su 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije. Najavljuje se istraga, hoće li biti konkretnih promjena u protokolu tretmana? O tome i drugim aktualnim pitanjima u Temi dana HRT-a govorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić

Ministar je rekao da je razgovarao s predstavnicama Rode, te da će sve nepravilnosti koje su bile, a gdje postoje dokazi, imenom i prezimenom liječnika i ordinacije, bolnice provjeriti.

Istaknuo je da je anestezija kompleksniji problem, te da puno puta pacijentice ni ne osjete kad dobiju lokalnu anesteziju pa nerijetko misle da nisu dobile ništa. "Postoje smjernice i algoritmi kako se radi, ali dopuštam da je bilo propusta i nepravilnosti i takve stvari treba sankcionirati prvenstveno da bi preveniralo da se takve stvari opet dogode."

Dodao je i da postoji nekada vremenski odmak kada je uzimana hrana i kada se ne može dati opća anestezija, tada se pristupa lokalnoj anesteziji. "Postoje pravila struke koja se ne mogu preskakati. U protivnom izgubite pacijenta na stolu. Nekada mi liječnici biramo bolje malo boli, a siguran život."

Kujundžić je rekao i da će nadzor u pojedinim bolnicama krenuti već sutra, a određene rezultate imat će za 2-3 tjedna.

Na pitanje smatra li da se ide u dobrom smjeru što se tiče zdravstvenog sustava rekao je da imamo brojne probleme kao i svi u svijetu jer zdravstvo je kompleksan i skup sustav, ali da su brojne stvari dobre. Hrvatska je među 15 najboljih zemalja u svijetu po kvaliteti zdravstvenog sustava, rekao je.

  • +20
Ivana Ninčević Lesandrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osvrnuo se i na petak kada je nije prošao njegov opoziv. "Ja sam se prvenstveno zamislio nad ljudima koji su tražili moj opoziv. Argumente koje su naveli samo su ukazali na sve ono što je ova Vlada napravila. Bio sam začuđen što ti ljudi govore, kao da hoće mene izreklamirati što je sve ova Vlada napravila."

Komentirajući trošarine na alkohol i cigarete rekao da on kao liječnik zastupa dokazanu metodu da ako se značajno podignu cijene alkohola i cigareta onda će mladi teže ući u taj svijet. "Ako djeca u dobi od 12 -15 godina, kad ulaze u svijet pušenja i alkohola, tada ne uđu u taj svijet, 60 posto ih nikada neću ni ući. To je po meni kao liječniku, čovjeku i ministru zdravstva bitno", zaključio je.