je li istraga kompromitirana?

Rimac 'bubu' ispod volana nije našla slučajno, imala je ekipu koja joj je pregledavala vozilo i tražila prislušne uređaje

31.05.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Istraživanje protiv državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina Josipe Rimac zbog indicija u koruptivne radnje i iskorištavanje položaja za nezakonita pogodovanja, policija i USKOK počeli su provoditi prije više mjeseci, prema svemu sudeći još koncem prošle godine

U sklopu tog istraživanja nad njom su se uz odgovarajuće naloge suca istrage Županijskog suda, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, provodile i tzv. posebne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Pored već uobičajenog prisluškivanja telefonskih razgovora, Josipa Rimac bila je i pod fizičkim nadzorom policijskih ekipa, a usto je i njezin automobil bio ozvučen.

Dakle, istražitelji su u njezino vozilo, vjerojatno Audi Q5 koji je koristila u navedenom periodu, ubacili “bubu”, te su tako snimali sve njezine razgovore u automobilu. Navodno je upravo u tim razgovorima pribavljeno najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. A vjerojatno bi se, kako smatraju istražitelji na temelju “poslova” koje je započela, prikupilo još i više da sredinom tjedna nije došlo do nepredviđenog razvoja situacije.

Josipa Rimac navodno je imala određene stručne osobe koje su joj i ranije obavljale ‘antiprislušni’ pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli bubu. Doznala je da joj je vozilo ozvučeno. Nije se navodno radilo o tome da joj je netko dojavio da je pod mjerama, nego je sama pronašla “bubu” skrivenu ispod upravljača njezina automobila.

Josipa Rimac dovedena u USKOK Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vrlo vjerojatno službene osobe kojima je prijavila pronalazak bube nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. No, istražitelji koji su radili na slučaju odmah su shvatili da su njihove mjere kompromitirane te da odmah moraju krenuti s realizacijom akcije s do tada prikupljenim dokaznim materijalom.

Tako su u četvrtak ishođeni nalozi za pretrese, napravljena je priprema akcije u čiju se realizaciju krenulo u petak ujutro kada su počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja i ispitivanja osumnjičenih u USKOK-u, MUP RH i USKOK izdali su priopćenja u kojima su izvijestili javnost o detaljima ove akcije.