odluka suda

Josipa Rimac i još četvero osumnjičenih ostaju u jednomjesečnom pritvoru, odvjetnik bivše kninske gradonačelnice otkrio: 'Ona nije u najboljem stanju'

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 30.05.2020 20:28
  • Objavljeno 30.05.2020 u 18:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nataša Turbić, Ružica Njavro, Josipa Rimac, Marinko Tokmačija i Ante Sladić provest će mjesec dana u istražnom pritvoru, a odvjetnik Josipe Rimac kazao je nakon završenog ročišta kako će se žaliti na tu odluku

Završeno je ročište nakon kojega je donesena odluka da će Nataša Turbić, Ružica Njavro, Josipa Rimac, Marinko Tokmačija i Ante Sladić provesti mjesec dana u istražnom pritvoru.

Odvjetnik šibenskog poljoprivrednika Ante Sladića Ljubo Pavasović Visković novinarima je kazao kako je sud prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora prihvativši točku 2. rješenja, a to je opasnost od utjecaja na svjedoke.

Odvjetnik šibenskog poljoprivrednika Ante Sladića Ljubo Pavasović Visković

Odvjetnik šibenskog poljoprivrednika Ante Sladića Ljubo Pavasović Visković

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

"Odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je prihvatio moju tezu da ako je dio dužnosnika pušten da se brani sa slobode, tada ni za druge osobe koje su obuhvaćene ovim postupkom nema razloga smatrati da bi oni boravkom na slobodi ponovili kazneno djelo", istaknuo je odvjetnik.

"Imate činjenicu da je USKOK donio rješenje o provođenju istrage u odnosu na čitav niz osoba od kojih su neki državni dužnosnici. Neke slučajeve je pratio s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora, neke ne. Dakle, sud je prihvatio tu moju tvrdnju da u tome treba biti dosljedan i ako postoji ta mogućnost za neke, tada ne možemo govoriti o tome da za druge ne postoji", dodao je.

Kazao je kako se neće žaliti na odluku jer smatra da treba ubrzati postupak "da se što prije ispitaju svjedoci i da ljudi idu vani".

"Djelomično je usvojen zahtjev USKOK-a, radi se o točki 2., opasnost od utjecaja na svjedoke, točka 3. je odbijena - to je opasnost od ponavljanja djela", kazao je odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija.

"Žalit ćemo se, smatram da nema razloga ni za točku 2, jer se rješenje o provođenju istrage sastoji od dokaznih radnji. Ako imate rezultate dokaznih radnji, nema potrebe za ispitivanjem svjedoka, odnosno ti svjedoci neće ukazati ništa posebno što ne govore dokazne radnje", dodao je.

Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija

Odvjetnik Josipe Rimac Željko Gulišija

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Što se tiče stanja Josipe Rimac, kazao je sljedeće: "Nije u najboljem stanju, ide u istražni zatvor, ali jaka je ona žena. Drži se." Dodao je kako osumnjičeni odmah idu u Remetinec i kako će se žaliti na odluku.

"Rok žalbe je tri dana. Naravno da ću napisati žalbu, rekao sam vam da smatram da ne stoji ni točka 2 jer posebne dokazne radnje ako nešto govore, onda su svjedoci manje bitni. Eto toliko."

  • +3

Vinko Gulišija, Ljubo Pavasović Visković i Vjekoslav Tolnaj dali su izjavu za medije

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nakon provedene opsežne akcije PNUSKOK-a u aferi Vjetroelektrana, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, među kojima je i smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

13 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Ružica Njavro dovedena u USKOK

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pored prvoosumnjičene i u petak smijenjene državne tajnice te bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac, prijavljeni su vlasnik grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenko Bašić (55), izvršni direktor Lagera Dragan Stipić (35), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić (63), šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan (63) i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković (61).

Uz njih, prijavljeni su šibenski poduzetnik Ante Sladić (31), zagrebački poduzetnik Josip Ravlić (58), HDZ-ov kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija (55), tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro (35), HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić (38), kninski poduzetnik Nikola Lapčić (35) i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac (48).

Policija dovozi uhićenog Krunoslava Jakupčića u zgradu USKOK-a

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!