NATEZANJE S LJUDSKIM SUDBINAMA

Richard Gere traži od talijanske vlade da pomogne imigrantima, Salvini mu odbrusio: Uzmi ih u helikopter i nosi u vilu!

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 11.08.2019 08:04
  • Objavljeno 11.08.2019 u 08:04
Richard Gere došao je na tiskovnu konferenciju na Lampedusu

Richard Gere došao je na tiskovnu konferenciju na Lampedusu

Izvor: EPA / Autor: Nico Lanese / Open Arms

Američki glumac Richard Gere zatražio je od talijanske vlade da pomogne imigrantima koji se nalaze na brodu španjolske nevladine organizacije Open Arms i koji čekaju duže od tjedan dana da pristanu u neku luku u Sredozemnom moru.

Gere, koji je u znak potpore posjetio brod, priključio se konferenciji za medije na talijanskom otoku Lampedusi od kuda je pozvao vladu da pusti 160 imigranata na kopno.

Filmska zvijezda je usporedila političko stanje u Italiji, gdje ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini učestalo odbija primati imigrante s brodova, s politikom predsjednika Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

„Imamo svoje probleme s izbjeglicama koje dolaze iz Hondurasa, El Salvadora, Nikaragve, Meksika...To je jako slično ovome što se tu događa“, izjavio je optuživši političare u Italiji i SAD-u da „demoniziraju“ imigrante. „To sada mora prestati u svim dijelovima planete“, istaknuo je dodavši kako je njegova namjera pomoći ljudima a ne sudjelovati u političkim borbama.

  • +10
  • +7

Matteo Salvini

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Salvini, koji je ovaj tjedan u parlamentu usvojio teške sankcije za brodove koji namjeravaju dovesti u Italiju imigrante spašene na moru, odmah je odgovorio.

„Ovom velikodušnom milijunašu, koji izražava zabrinutost za sudbinu migranata s Open Armsa, zahvaljujemo. Prilikom svog povratka u Hollywood sve ih može povesti svojim privatnim zrakoplovom i smjestiti u svoje vile. Hvala Richarde“, priopćio je Salvini.

Sukobi s brodovima nevladinih organizacija postali su česti u zadnjih godinu dana jer se zemlje Europske unije ne mogu složiti oko toga tko bi trebao primiti imigrante. Pri tome odbijaju prihvat brodova pa osobe spašene na moru danima i u sve težim uvjetima čekaju na rješenje.

Brod Open Armsa nalazi se u međuprostoru nakon što su Malta i Italija odbile njegov ulazak u svoje luke. Španjolska socijalistička vlada prihvatila je prošle godine brod nevladine organizacije Acquarius nakon sličnog spora.

Od tada je međutim zaoštrila svoju poziciju napomenuvši prošli tjedan da bi Open Arms trebao naći neku bližu luku.

Ovaj tjedan je EU pozvala svoje članice na iskazivanje solidarnosti i pronalaženje rješenja za taj brod.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!