reagiranje

Ribić: Ne živim u urbanoj vili, već u obiteljskoj kući koju sam kupio većinom od štednje

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 18.02.2021 15:25
  • Objavljeno 18.02.2021 u 15:25
Vilim Ribić reagirao je na članak objavljen na tportalu

Vilim Ribić reagirao je na članak objavljen na tportalu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na članak pod naslovom "Sindikalni čelnik kupio si vilu na obroncima Medvednice, a dobio ju je od čovjeka čije tvrtke godinama grade stanove za sindikate", objavljen na tportalu 9. veljače, reagirao je, preko odvjetničkog ureda Bistrović, sindikalac Vilim Ribić

Reagiranje odvjetničkog ureda Bistrović prenosimo u nastavku:

"Dana 9. veljače 2021. godine na internet stranici www.tportal.hr u članku naslova „Sindikalni čelnik kupio si vilu na obroncima Medvednice, a dobio ju je od čovjeka čije tvrtke godinama grade stanove za sindikate“ objavljene su nepotpune i netočne informacije o g. Vilimu Ribiću i njegovoj obiteljskoj kući. Nije točno da bi g. Vilim Ribić neistinito informirao javnost o svom imovnom stanju i podstanarstvu.

Vilim Ribić živio je u podstanarstvu do 2016. godine, a preselio se u novoizgrađenu obiteljsku kuću u 60. godini života, te mu predmetna nekretnina predstavlja jedinu nekretninu koju ima u vlasništvu. Izjave o tome da živi kao podstanar u mračnom stanu davao je na upite novinara dok je živio u podstanarstvu, ali ne i poslije.

Nije točno da bi se predmetna nekretnina mogla smatrati urbanom vilom. Nekretnina je u naravi obiteljska kuća, ima ukupnu neto površinu od 209,05 m2, od čega prizemlje predstavlja trosobni stambeni prostor zatvorene površine 90,35 m2, ne računajući stubište površine 6,10 m2, lođu površine 9,75 m2 i nenatkriveni balkon površine 2 m2. Podrum nekretnine ima ukupnu neto površinu od 100,85 m2 te nije pogodan za stanovanje s obzirom da sa sjeverne i istočne strane nema nikakvog prozora, sa zapadne strane ima dva uska prozora, a samo su na južnoj strani dva velika francuska vrata za ulaz u podrum. Vilim Ribić kupio je predmetnu nekretninu u roh-bau fazi za 90.000 EUR, dok je procjembenim elaboratom stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina na dan 3. lipnja 2015. godine tržišna vrijednost iste nekretnine procijenjena na iznos od 92.460 EUR. Procjena vještaka poslovne banke bila je preduvjet za ishođenje kredita.

  • +4
  • +1

Kuća Vilima Ribića

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Predmetna kuća g. Ribića kupljena je vlastitim sredstvima, od čega je većina ostvarena štednjom, a manji dio nasljedstvom i participacijom supruge, dok su završni radovi na kući djelomično financirani bankovnim kreditom. Ukupan trošak kupnje kuće, kao i završnih radova na kući i dvorištu koji su trajali do 2020. godine, iznosili su 180.000 EUR, o čemu g. Vilim Ribić posjeduje odgovarajuću dokumentaciju. Prema javno dostupnim statističkim podacima, tržišne cijene nekretnina, osobito kuća, u 2014. i 2015. godini bile su niže od današnjih tržišnih cijena, a i cijena izgradnje je bila niža. Primjerice, Večernji list je sredinom 2014. godine objavio da je „Prodaja kuća drastično pala“, dok su Večernji list i Državni zavod za statistiku krajem 2020. godine objavili da su „u Zagrebu prosječno nekretnine rasle za 42% od 2015. do druge polovice 2020. Godine.

Nije točno niti to da bi g. Zoran Kovač, ili poduzeća u njegovom vlasništvu, sudjelovali u projektu izgradnje sindikalnog doma na adresi Zagreb, Florijana Andrašeca 18A. Izgradnju sindikalnog doma izvodilo je društvo Tehnika d.d. iz Zagreba. Zoran Kovač postao je direktor društva Sindikat gradnja tek nakon izgradnje i useljenja u sindikalni dom, sa zadatkom održavanja te zgrade. Slijedom svega navedenog, objavljene informacije su netočne i nepotpune, a objavom istih povrijeđena su prava osobnosti g. Vilima Ribića, čime mu je nastala šteta po ugled, čast i ime.“

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!