novi dom vilima ribića

Sindikalni čelnik kupio si vilu na obroncima Medvednice, a dobio ju je od čovjeka čije tvrtke godinama grade stanove za sindikate

09.02.2021 u 19:12

Bionic
Reading

Živim skromno u tome mračnom stanu od 40-ak kvadrata blizu Vinogradske. Plaćam sindikatu najamninu 700 kuna. Napisao je to o sebi prije 12 godina sindikalist Vilim Ribić. I do prije dvije godine je živio u toj sindikalnoj nekretnini. Danas, u 64. godini, još aktivni Ribić više nije u malom i mračnom stanu.

Ribić si je, piše 24 sata, izgradio u Zagrebu urbanu vilu na obroncima Medvednice, točnije u Gornjem Vrapču. Do nje vodi uska, asfaltirana cesta, dvorište mu jamči potpunu privatnost, a okružen je tek s kojom obiteljskom kućom...

U ustanovi koju vodi, Ribić je promijenio adresu stanovanja i prijavio se na vilu u srpnju 2018. Na vanjskom portafonu nema njegova prezimena, a zemljišne knjige otkrivaju da se zemljište od 1285 četvornih metara još vodi kao oranica u vlasništvu Vilima Ribića. Zemljište je kupio na kraju 2014. godine, a onda potpisao i dodatni aneks. Mali, mračni stan od 40,5 četvornih metara u Kosirnikovoj ulici je Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja prodao sredinom prošle godine trećoj osobi.

Iako njegova nova kuća na Gornjem Vrapču nije upisana u zemljišne knjige niti katastar, Ribić je tražio i dobio dozvole za gradnju. Pitanje je da li je sve napravio u skladu sa zakonom, jer je uobičajeno upisati novi objekt u zemljišne knjige, a u katastar je i zakonska obveza.

O nekretnini Ribić za 24 sata nije želio govoriti.

24 sata također piše da su zemljište i vilu prodale tvrtke koje su povezane sa Zoranom Kovačem, čovjekom čije tvrtke imaju već godinama ekskluzivno pravo na građenje stanova za sindikate. Ribić je bio zagovornik takvog modela po kojem članovi dobiju stanove po cijenama nešto nižim od tržišnih, a tvrtke iz Kovačeve grupa Sigma sigurne kupce stanova. Model traje već godinama i dosad su podignute stotinu stanova. Kovač vodi i tvrtku Matica stanogradnja koju je osnovalo devet sindikata, među ostalim i Ribićev Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja gdje je sada tajnik, a bio je predsjednik. Kovač je direktor i tvrtke Sindikat gradnja koja je izgradila Sindikalni dom na Trešnjevci, investiciju koju je pokrenuo Ribić i njegov sindikat.

Na ovaj članak reagirao je, preko odvjetničkog ureda, Vilim Ribić, a reagiranje možete pročitati na poveznici u nastavku.

>>> Ribić: Ne živim u urbanoj vili, već u obiteljskoj kući koju sam kupio većinom od štednje