Sigurnosna pitanja i izazovi

Različiti pristupi povratku boraca iz Sirije u Sjevernoj Makedoniji i BiH

07.06.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Sjeverna Makedonija i BiH još nisu riješile problem povratka svojih građana koji su u proteklim godinama boravili u Siriji i drugim područjima pod kontrolom terorističke organizacije Islamska država (IS) a ministri zaduženi za pitanja sigurnosti u četvrtak su potvrdili kako imaju različite pristupe tom pitanju.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski u četvrtak je boravio u Sarajevu gdje se sastao s ministrum sigurnosti BiH Nenadom Nešićem a razgovarali su o suradnji policijskih agencija dvije države te utvrdili kako je ona odlična i kako se uspješno suprotstavljaju organiziranom kriminalu.

Novinarima su potvrdili kako je jedno od pitanja kojim su se bavili i repatrijacija osoba koje su u protekim godinama boravile na područjima pod kontrolom IS a sada u kampovima u Siriji čekaju dopuštenja za povratak u domovinu.

Među njima ima veliki broj žena i djece a Spasovski je kazao kako je to izazov i za Sjevernu Makedoniju a da ta zemlja ima obvezu prihvatiti sve svoje državljane koji se žele vratiti u zemlju pri čemu vlasti posebnu pozornost poklanjaju resocijalizaciji.

"Imamo povratnike koji su sudjelovali u ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu. Protiv svih onih za koje postoje dokazi (o sudjelovanju u terorizmu) pokrenut je sudski postupak a dio njhovih obitelji je vraćen je u Sjevernu Makeodniju i započet je proces njihove resocijalizacije", kazao je Spasovski.

Nešić je pak najavio kako će prema potencijalnim povratnicima iz Sirije sigurnosna tijela u BiH zauzeti puno oštrije stajalište.

"Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam hoće li sutra predstavljati sigurnosnu prijetnju po sigurnost BiH, naše djece ili moje djece. Neću dopustiti njihov povratak bez obzira na bilo čije pritiske ako se ustanovi da su sigurnosna prijetnja", kazao je Nešić odgovarajući na novinarska pitanja.

Kaže kako će za sve osobe koje žele repatrijaciju u BiH uslijediti dodatne sigurnosne provjere.