NEZAOBILAZNi f-16

Ovako su iračke 'ljutice' od vreće bez dna postale ključne u uništavanju ISIL-a

13.05.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Iako je do prije dvije godine zbog nedostatka novca za održavanje prijetila opasnost od ukidanja flote iračkih borbenih aviona F-16IQ Viper, prema najnovijim izvješćima Pentagona te su letjelice postale najpouzdanije platforme za izvođenje zračnih napada na teroriste tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Evo kako su iračke 'ljutice' od 'vreće bez dna' postale ključno oružje u borbi protiv islamističkog terora, a koje zbog njihove nezamjenjivosti vrlo vjerojatno očekuje modernizacija za koju su zainteresirani brojni zapadni privatni izvođači

Američko ministarstvo obrane i Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) objavili su ovih dana zajedničko izvješće prema kojem su irački F-16IQ Viper (zmija otrovnica, ljutica) naoružani laserski navođenim bombama postali najpouzdanije platforme za zračne napade na ISIL, a zrakoplovi ruske proizvodnje u floti iračkog ratnog zrakoplovstva i dalje su u lošem stanju zbog nemogućnosti nabave dijelova nakon sankcija povezanih s ratom u Ukrajini.

Izvješće o stanju iračkih 'šesnaestica' posebno je značajno jer je postojala stvarna opasnost od potpunog prizemljivanja ukupne iračke flote tih tipova aviona zbog nedostatka novca. Prema najnovijem izvješću, stopa sposobnosti iračkih F-16IQ u posljednje vrijeme iznosi 66 posto po misiji, što je poprilično visoka razina s obzirom na to da se postoci sposobnosti po borbenoj misiji za američke F-16C/D Viper kreću između 60 i 70 posto.

  • +3
Irački F-16IQ Viper Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Jordan Castelan/Ratno zrakoplovstvo SAD-a

'Iračka flota od 34 F-16IQ u obje varijante s jednim ili dva sjedišta može adekvatno obavljati misije zrak-zemlja s trenutno dostupnim dijelovima i tehničkim osobljem na raspolaganju', stoji u Pentagonovom izvješću. U istom izvješću ističe se da Iračani ne mogu pretjerano računati na kineske dronove CH-4, na čije se performanse žale i drugi korisnici diljem svijeta.

Otpisana ruska tehnika

U izvješću se također jasno ukazuje na to da irački piloti F-16IQ i dalje uvelike ovise o pomoći koalicije predvođene SAD-om, službeno poznate kao Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR). No CJTF-OIR istovremeno ističe da su oni u posljednjih nekoliko mjeseci bez ikakve potpore zapadne koalicije izveli četiri uspješna zračna napada na ISIL.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MIL3010

Prema navodima Pentagona, svi napadi iračkih F-16IQ izvedeni su pomoću laserski navođenih bombi GBU-10/B od 900 kilograma i GBU-12/B Paveway II težine 226 kilograma. Nadodaju i da su u dijelu operacija sudjelovali irački laki avioni Cessna AC-208 te helikopteri Eurocopter EC635, a koji su koristili laserski navođene projektile AGM-114 Hellfire i strojnice kalibra 7,62x51 milimetar.

Pentagon navodi da Iračani u napadima na ISIL već mjesecima ne koriste jurišne helikoptere Mi-28 Havoc i Mi-35 Hind ruske proizvodnje zbog međunarodnih sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji nakon agresije na Ukrajinu. Rusi, naime, ne mogu više legalnim putem opskrbljivati Iračane rezervnim dijelovima za helikoptere niti ih održavati, a slična je situacija i s transportnim helikopterima sovjetsko-ruske proizvodnje Mi-17 te jurišnicima tipa Su-25 Frogfoot.

Zapovjednici preprodavali gorivo

Valja istaknuti da je odluka američke vlade da isporuči F-16 bilo koje vrste Iraku bila kontroverzna od samog početka i na kraju je donesena početkom 2010., uz napomenu da će sposobnosti tih aviona biti značajno ograničene. Odobrenje za njihov izvoz dano je tek nakon što su im, za razliku od drugih izvoznih varijanti, uklonjene sposobnosti korištenja projektila zrak-zrak AIM-120, a koji su zamijenjeni manje efikasnijim AIM-7M Sparrow i AIM-9L/M Sidewinder.

Povrh toga, problem je bio u osiguravanju stalne podrške proizvođača Lockheed Martina za ovaj sofisticirani avion jer je taj obrambeni gigant još u siječnju 2020. povukao svoje tehničare zbog porasta nasilja u Iraku. Iračanima na ruku nije išao ni manjak proračuna zbog pada cijene nafte, ali i posvemašnja korupcija u toj ratom razorenoj zemlji.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Flash News

Prema nezavisnim izvorima, jedan od zapovjednika baze Balad, u kojoj su smještena 34 iračka Vipera, a koji su zapravo okrnjena inačica F-16C/D Block 52, lažirao je letačke dnevnike i brojeve satova naleta da bi preuveličao broj održavanih obučnih letova. Također, pojedini izvori navode da su pojedini zapovjednici preprodavali gorivo za avione pa je cjelokupna situacija dovela do ozbiljnog razmišljanja o ukidanju ili barem dugotrajnom prizemljenju cjelokupne flote nabavljene za 4,2 milijarde dolara.

Pentagon razmišlja o alternativama

Ipak, nedavni uspjesi iračkih pilota u uništavanju ostataka ISIL-a ponukali su Pentagon da razmotri mogućnost moderniziranja F-16IQ s ograničenim sposobnostima zrak-zrak. Washington, naime, smatra da su irački F-16 glavni alat zemlje za nadziranje zračnog prostora, osobito nakon što su prošlog ljeta zabilježeni turski zračni napadi na kurdske skupine u Iraku.

Američki Ured za sigurnosnu suradnju u Iraku (OSCI-I) već istražuje način da se popuni praznina u projektilima za F-16 jer se osnovna inačica projektila AIM-7 više ne proizvodi, za razliku od brodske i kopnene inačice RIM-7 Sea Sparrow, za koju mogu postojati različiti pritisci zbog planova za slanje tih projektila u Ukrajinu. Treba reći da europski raketni konglomerat MBDA još uvijek proizvodi inačicu Aspide, derivat Sparrowa, ali opet primarno za upotrebu sa zemlje i mora.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS Mornings

Dobro obaviješteni izvori tvrde da je Pentagon spreman razmisliti o ustupanju Iraku naprednih projektila srednjeg dometa (AMRAAM) tipa AIM-120, a koji je kao i AIM-9X bio nedostupan Bagdadu zbog straha od poremećaja u regionalnoj ravnoteži snaga, ali i sigurnosnih rizika, posebice zbog bliskih veza zemlje s Iranom. Isti izvori tvrde da se razmišlja o adekvatnim alternativama, kao i o zamjeni iračkih helikoptera ruske proizvodnje onima američkog porijekla, pa se čini da bi flota kojoj je prijetio raspad mogla udahnuti novi život.