povezani s rusijom

Izvještaj SOA-e: Raste broj kibernetičkih napada na Hrvatsku, evo koje su mete

12.05.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Republika Hrvatska je sigurna i stabilna demokracija, navodi se u javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) za prošlu godinu, ali se i ističu brojni sigurnosni izazovi i prijetnje, poput rata u Ukrajini te gospodarske i energetske nesigurnosti, koji generiraju neizvjesnost i rizike

Kao najveći sigurnosni izazov u 2022. godini s kojim se Hrvatska suočila su državno sponzorirani kibernetički napadi na ciljeve u našoj zemlji. SOA je pobrojala 19 takvih napada te je uz trend njihova rasta (2021. – 14 napada, 2020. – 12) povećan broj grupa koje napadaju ciljeve u Hrvatskoj. Napadači su uglavnom povezani s ruskim obavještajnim službama, a najviše su napadali državna tijela poput Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo obrane. Shodno navedenim izazovima, SOA namjerava širiti kompetencije svoga Centra za kibernetičku sigurnost prema nacionalnom centru.

SOA i dalje smatra niskom prijetnju od terorističkih napada u Hrvatskoj, ali upozorava da se mogućnost njihove provedbe (prvenstveno samostalnih napadača) nikada ne može isključiti. Poseban izazov predstavlja povratak boraca Islamske države i njihovih obitelji iz zarobljeništva u Siriji u države susjedstva, a brojni izlaze iz europskih zatvora. U pojedinim državama zapadnog Balkana i dalje su aktivni salafitski džihadistički paradžemati u kojima se ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države te koje vode karizmatični propovjednici.

Unatoč napadu na Markovu trgu 2020. godine, Hrvatska je i dalje društvo u kojem ekstremizam nema značajnije uporište, kao ni potporu u javnosti, a time ni snagu ili potencijal za destabilizaciju nacionalne sigurnosti. Međutim SOA je detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju sljedbenike s namjerom provedbe vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka.

Sigurnosne, političke i društvene prilike u hrvatskom susjedstvu odražavaju se i na Republiku Hrvatsku, a brojni sigurnosni izazovi iz susjedstva prelijevaju se na hrvatski teritorij. Stoga u sagledavanju nacionalne i europske sigurnosti u SOA-u prate i procese u našem neposrednom okruženju.

Političke prilike u Bosni i Hercegovini i dalje obilježava unutarnja politička nestabilnost uzrokovana različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja države, posebice pitanja daljnje centralizacije, vanjskopolitičkih prioriteta te neriješenog pitanja ustavom zajamčene jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Visoki predstavnik je u tom smislu nametnuo odluke kojima je deblokirao političke procese formiranja vlasti u Federaciji BiH.

SOA ističe da nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje pridonosi nestabilnosti u regiji, a posebnu neizvjesnost na zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascjep u Crnoj Gori, u kojoj značajan dio političke moći zauzimaju stranke s protu-NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije. Srbija i dalje nije uvela nikakve sankcije Rusiji, a srbijansko javno mnijenje je vrlo proruski i protuzapadno nastrojeno. U toj državi od kraja 2022. djeluje i ruski portal Russia Today (RT Balkans).

Pojedini nositelji državne politike u Srbiji promoviraju 'srpski svijet' kao koncept pomoću kojeg će se širiti srpski politički, gospodarski i kulturno-vjerski utjecaj. Zbog sličnosti koncepta 'srpskog svijeta' s konceptom 'ruskog svijeta' korištenje tog pojma smanjeno je nakon ruske agresije na Ukrajinu, navodi se u izvješću SOA-e.

Kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca u pojedinim državama susjedstva nastavilo se s plasiranjem narativa kojima se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata, a Hrvatsku se sustavno pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima te kao sljednicu kvislinške NDH. Pri tome Srbija koristi pravosudni aparat za vršenje pritiska na RH, kao što je podizanje optužnica protiv pilota i zapovjednika Hrvatske vojske zbog navodnih zločina u BiH nakon Oluje 1995. godine.

Istaknutu ulogu u destabilizaciji sigurnosnih prilika na zapadnom Balkanu imaju srpsko-crnogorske organizirane kriminalne skupine, koje surađuju, ali se i sukobljavaju. Tako je na Pagu u ljeto 2022. ubijen pripadnik crnogorskih kriminalnih struktura. SOA je u ranijim izvješćima upozoravala na rizik da se kriminalni obračuni prenesu i na hrvatski teritorij.

Najznačajniji sigurnosni događaj koji bitno utječe na sve aspekte sigurnosne, političke, gospodarske i društvene situacije u Europi jest ruska agresija na Ukrajinu te će ona dugoročno narušiti globalnu sigurnost i stabilnost. Izvješće govori da je protjerivanje ruskih 'diplomata' iz ruskog veleposlanstva u Zagrebu, između ostalog, rezultat njihovog nelegalnog obavještajnog djelovanja, odnosno radilo se uglavnom o obavještajcima koji su na teritoriju Hrvatske radili pod diplomatskom krinkom.

Kao i posljednjih godina, primarnu terorističku prijetnju u Europi predstavljaju radikalizirani pojedinci inspirirani džihadističkom ideologijom. U informacijskom djelovanju prema Hrvatskoj zlorabe se novinski portali i internetske društvene platforme, a pojedine informacijske operacije odvijaju se plasiranjem zlonamjernih teza o SOA-i i RH pod krinkom znanstvenih instituta, čime se želi dati vjerodostojnost lažnim vijestima i tezama. Izvješće donosi citate jednog regionalnog znanstvenog instituta koji optužuje SOA-u (ali i poljske i francuske službe) za destabilizaciju BiH.

SOA u suzbijanju korupcije pomaže DORH-u i policiji. U koruptivnom djelovanju kriminalne skupine i pojedinci pokušavaju na nezakonite načine utjecati na predstavnike vlasti i voditelje javnih tvrtki. Pri tome su osobito zabrinjavajući pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne, gospodarske i druge procese te na procese u kojima se donose odluke od javnog interesa. S obzirom na javni karakter dokumenta, tajnost istraga i druga zakonska ograničenja, poglavlje o korupciji ne sadržava konkretne podatke o radu SOA-e na ovom pitanju.

LNG terminal predstavlja ključan element jačanja hrvatske energetske sigurnosti i strateški alternativni dobavni pravac plina za države ovog dijela Europe. Ratni zločini i pronalazak nestalih u Domovinskom ratu i dalje su u fokusu interesa SOA-e. Sa sigurnosnog stajališta, nezakonite migracije su značajan izazov u smislu prepoznavanja pojedinaca s mogućim kriminalnim ili terorističkim namjerama. U drugoj polovici 2022. počeo je pristizati i veći broj migranata iz Rusije, ponajviše čečenskog podrijetla.

Statistika u Javnom izvješću pokazuje vrlo aktivan rad SOA-e na prikupljanju podataka i izvješćivanju tijekom 2022. godine. SOA je predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora i premijeru uputila po 686 (istih) informacija. U 2022. godini SOA je provela 6626 sigurnosnih provjera, što je drugi najveći broj u njezinoj povijesti.