'Zar nema svatko?'

Rat nakon rata: Građani u 13 godina predali impresivan arsenal, no koliko njih još po tavanima i šupama skriva kalašnjikove, zolje, bombe?

13.10.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Posljedice Domovinskog rata vidljive su i danas. Kako je Danijel Bezuk nabavio automatsku pušku? Je li ju uzeo od oca, veterana Domovinskog rata, koji je nakon sinovljevog krvavog pohoda uhićen jer mu je policija našla još ilegalnog oružja? Činjenica je da je po hrvatskim kućama, štalama, podrumima i tavanima skriveno oružje iz rata iako policija već 13 godina provodi kampanju 'Manje oružja, manje tragedija', tijekom koje je prikupljen impresivan broj pušaka, pištolja, bombi i streljiva

'Zar nema svatko nešto što mu je ostalo od rata?' znakovito je retoričko pitanje koje je novinarima postavio stric Danijela Bezuka, mladića od samo 22 godine koji je na Markov trg došetao s automatskom puškom i rafalom pokosio policajca te pucao na zgradu Vlade.

Danijel Bezuk, koji je na kraju presudio sam sebi, iz braniteljske je obitelji. Otac, stričevi, svi su bili u ratu.

U toj obitelj rat očito nije bio završio. Iako još nije poznato je li Danijel pušku kojom je pucao uzeo iz očeva arsenala, indikativno je to da je policija u pretresu našla dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem te 1169 komada raznog streljiva. Zbog toga je i Bezok stariji sinoć uhićen.

Koliko je točno zločina proteklih godina počinjeno ilegalnim oružjem iz Domovinskog rata, nije poznato, no od policije smo doznali koliko su građani u zadnjih 13 godina, otkako se provodi akcija 'Manje oružja, manje tragedija', predali pušaka, pištolja, bombi...

  • +4
Pretres kuće u kojoj je živio Danijel Bezuk Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ova nacionalna kampanja provodi se od 2007. kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava te potaknulo građane na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja.

'Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem (npr. djeca), info punktove u gradovima i općima, posebice u dijelovima Republike Hrvatske koji su bili zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr.', kažu nam u MUP-u.

Dakle oružje koje imate doma, a za njega nemate dozvolu, možete bez pitanja i sankcija predati policiji.

  • +9
Napadač s Markova trga Danijel Bezuk živio je s obitelji u selu Kletiše nedaleko od Kutine Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Od rujna 2007. do kraja rujna ove godine građani su predali 5227 komada automatskog oružja. Riječ je o oružju kakvim je pucao Bezok ili pak Filip Zavadlav u Splitu.

Napomenimo da je riječ o oružju A kategorije, za koje civilna osoba niti ne može imati dozvolu. Kada je riječ o oružju B kategorije, a riječ je o pištoljima, za njega civili mogu dobiti dozvolu i legalno ga posjedovati.

No unatoč tome, u zadnjih 13 godina policiji je predano 9025 komada oružja te kategorije koje su građani ilegalno posjedovali. Policiji je predano čak 329.240 komada raznih bombi i eksplozivnih sredstava također iz A kategorije. Dakle njihovo je držanje ilegalno za civile.

Kampanja je rezultirala i prikupljanjem preko pet i pol milijuna komada raznog streljiva te 5382 kilograma eksploziva. Iako je oružje ilegalno, ako se građani odluče na ispravan korak i vrate ga policiji, mogu to obaviti uz potpunu anonimnost i bez ikakvih sankcija.

Trebaju se javiti na 192 ili u najbližu policijsku postaju. Nakon poziva policijski službenici će u civilnoj odjeći doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasna sredstva. Prilikom preuzimanja oružja ili eksplozivnih sredstava neće se uzimati osobni podaci niti će se osoba sankcionirati.

Dobar primjer je onaj sa samog početka kampanje iz 2007., kada je 63-godišnjak, dragovoljac Domovinskog rata, predao svoj kućni arsenal policiji. On se na to, kako je sam kazao, odlučio da bi izbjegao tragediju s obzirom na to da ima osmero unučadi koja lako mogu pronaći skriveno oružje.

Ovaj veteran iz Strizivojne kod Đakova policiji je dragovoljno predao četiri ručne bombe M-75, dva eksplozivna streljiva od 20 milimetara, dva vojna TNT-a od 200 grama, vojni TNT od 100 grama, topovski udar, tri vježbovna upaljača, poluautomatsku pušku (tzv. papovku), 169 metaka raznih kalibara te šest detonatorskih kapisli.