simptomi isti

Bolovi u tijelu, visoka temperatura, glavobolja... Raste broj oboljelih od covida

29.08.2023 u 13:44

Bionic
Reading

U posljednjih nekoliko tjedana broj oboljelih od covida diljem svijeta raste, a i u Hrvatskoj se povećava. Iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako će se revidirati preporuke za docjepljivanje. O svemu više govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'

'U zadnjih par tjedana počeo se povećavati broj oboljelih. Prošlih je tjedana bilo 10-ak pozitivnih dnevno, a prošli se tjedan to povećalo na 20-30 pozitivnih', rekla je Kujundžić Tiljak u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Dodaje kako su simptomi isti kao i prije. Bolovi u tijelu, visoka temperatura, glavobolja, curenje nosa, kašalj.

'Na nama svima je da se izoliramo od najbližih kako ih ne bi zarazili, da ne idemo u kolektive', govori. Naglašava kako je 25. lipnja bila zadnja preporuka HZJZ-a i ona će se revidirati.

'Preporuka je bila da se cjepivo odgodi do jeseni, ali došli smo do nje. Blagi porast novooboljelih govori da mi moglo doći do više oboljelih, a stariji i kronični bolesnici su pod većim rizikom razvoja težeg oblika bolesti', govori Kujundžić Tiljak.

'Od prošle jeseni imamo dva novovarijantna cjepiva BA4 i BA5, a u rujnu stiže novo. Sve zemlje EU-a imaju ugovore s proizvođačima da će isporučivati novovarijantna cjepiva', dodaje. Naglašava kako će docjepna doza štititi od teških oblika bolesti.

  • +17
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kada se virus pojavio u ožujku 2020. godine, svi smo bili osjetljivi jer nije postojala imunost kod ljudi. Od tada do danas, velik broj ljudi prebolio je bolest, te je velik dio njih cijepljen. 'Mi imamo populacijski imunitet, no zaštita tijekom vremena pada. Da bismo pojačali imunosni odgovor, treba se docijepiti', istaknula je. Dodaje kako su posljednjem tjednu od covida umrle dvije starije osobe. Kujundžić Tiljak pozvala je građane na oprez te da se pridržavaju poznatih pravila.