podrška oporbe

Rasprava u Saboru: Digitalizacija bilježničkih usluga je dobra, ali tarife su visoke

04.05.2022 u 13:46

Bionic
Reading

I oporbeni i vladajući saborski zastupnici pozdravili su u srijedu Vladin prijedlog da se usluge javnih bilježnika digitaliziraju i budu dostupne građanima, no iz oporbe su upozorili da su bilježničke tarife visoke i smeta im što će se propisati pravilnikom, a ne zakonom.

To nije bila praksa ni u jednom zakonu, odgovorio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić predstavljajući Saboru konačan tekst izmjena Zakona o javnom bilježništvu. Te izmjene, naveo je, strankama omogućuju online sudjelovanje u zakonom propisanim postupcima, uspostavu uredovnih dana u mjestima koja nemaju bilježničke urede, donose nova pravila u izboru bilježnika.

„Ministar je do sada potpisivao odluku o izboru javnog bilježnika bez da je vidio o kome se radi. Imali smo određenih problema oko toga, a sada želimo da sve bude transparentno“, rekao je državni tajnik.

Salapić: Novina je i da će ministar razgovarati s kandidatima

Predviđeno je da postupak izbora vodi neovisno povjerenstvo, a da na kraju, kada ono kaže koji su kandidati u užem krugu, ministar prije potpisa obavi razgovor s tim kandidatima, objasnio je. Time nije zadovoljan Miro Bulj (Most) koji je upitao što će kandidatima trebati na razgovoru: 'članska iskaznica?'. Ljuti ga i što će se tarife umjesto zakonom, urediti pravilnikom, na koji Sabor nema utjecaja. Vladinim odlukama, građanima je ukinuto dosta nameta, a kod izmjene Ovršnog zakona troškovi bilježnika smanjeni su na minimum, rekao je Salapić Katarini Peović (RF) koja je također upozorila na visoke tarife.

Željko Pavić (Socijaldemokrati) propitivao je isplativost rada bilježnika u ruralnim sredinama gdje nema velikih poslovnih subjekata i rekao da ondje rade s gubicima i da je pitanje koliko će moći izdržati. Predložene novine pohvalili su HDZ-ovi zastupnici, a na upite Krune Katičića i Marije Jelkovac državni tajnik je potvrdio kako se razmišlja da bilježnici sudjeluju i u nekim zemljišno- knjižnim postupcima te da se na njih prenesu i sporazumni razvodi braka.

Salapić: Za javne bilježnike odsad potrebno četiri umjesto pet godina radnog iskustva

Salapić je naveo i da su olakšani uvjeti za postati bilježnikom. Do sada se za javnog bilježnika tražilo minimalno pet godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita. Prihvatili smo sugestiju da to bude četiri godine, rekao je državni tajnik tumačeći kako se time htjelo omogućiti da se više kandidata može javiti za mjesto bilježnika. Zastupnici su se u srijedu suglasili da treba prestati važiti Zakon o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa koji je, istaknuo je Darko Klasić (HSLS), donijet prije 50 godina, u doba SR Hrvatske.