VESNA BEDEKOVIĆ

Raspjevana dekanica: Tko je nova HDZ-ova igračica u reformi školstva

12.09.2017 u 18:21

Bionic
Reading

Zadarsku rektoricu Dijanu Vican na čelu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije zamijenit će, sudeći po najavama, troje ljudi: Premijer Andrej Plenković figurirat će kao predvodnik tog krovnog tijela za kurikularnu reformu, dok će njime zapravo upravljati ministrica znanosti Blaženka Divjak i HDZ-ova predsjednica resornog saborskog odbora Vesna Bedeković

'Dvoglavi' PSP bit će, tvrde sudionici pregovora HDZ-a i HNS-a, kompromis koji bi trebao začepiti usta kritičarima i omogućiti nastavak radova na ukopavanju temelja za provedbu zacrtanog pilot-projekta kurikularne reforme od školske godine 2018./2019., a godinu kasnije i cjelovite reforme obrazovanja. 

Milorad Batinić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a, potvrdio je za N1 da su koalicijski partneri postigli dogovor na sastanku prošlog tjedna te on očekuje da će se sporazum uskoro potpisati, obznaniti i realizirati. Donekle je međutim zbunio izjavom kako vjeruje da će se Plenković o tome oglasiti 'po isteku mandata ovog povjerenstva', jer mandat PSP-a službeno istječe tek 2021. godine. Međutim s obzirom na raspad koalicije s Mostom i zahtjeve novog koalicijskog partnera, kao i činjenicu da su rad Povjerenstva obilježile duboke kontroverze, Plenkoviću nije preostalo ništa drugo nego da pod hitno 'rashoduje' tijelo koje je imenovao prije samo devet mjeseci.

Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Udare klerikalaca nastoji ublažiti 'ravnotežom snaga' tako što će ministrici Blaženki Divjak u svojstvu suvoditeljice pridružiti predsjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesnu Bedeković, a ujedno će Dijani Vican osigurati 'časnu' odstupnicu, bez pisanog očitovanja na internu reviziju Ministarstva znanosti koja je detektirala nepravilnosti u natječaju za predsjednicu i članove Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme.

Vesna Bedeković, inače, nepoznata je široj javnosti, a u visoku politiku ušla je relativno nedavno. Predstavljajući se biračima 4. izborne jedinice uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, kazala je da svaki put, kad stane pred mikrofon, dođe joj da zapjeva. 'Pjevat ćemo poslije, i to na dan 11. rujna, kad pobijedimo na izborima', najavila je tada buduća saborska zastupnica.

  • +11
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Obznanila je tom prilikom i da je 31 godinu radnog staža provela u prosvjeti, u akademskoj zajednici.

'Želim biti glas svih odgojitelja, nastavnika, profesora, učitelja, znanstvenika i želim doprinositi boljem razvoju odgojno-obrazovnog sustava u budućnosti. I ne samo to: želim biti, i znam da to mogu biti, i glas svih žena. Želim aktivno doprinositi smanjenju trenda podzastupljenosti žena u svim strukturama koje su bitne za život zajednice. A mi žene to možemo, nisam jedina', konstatirala je Bedeković, pozivajući birače da se prilikom preferencijalnog glasovanja sjete da 'ponekad treba i damama dati prednost'.

Osvojila je 0,83 posto glasova, uvjerljivo najmanje na toj HDZ-ovoj listi, ali je bez obzira na to ušla u Sabor - kao zamjenica izabranog zastupnika, a potom imenovanog ministra Tomislava Tolušića.

Autor: youtube

Vesna Bedeković rođena je u Bjelovaru, diplomirala je na osječkom Pedagoškom fakultetu, a magistrirala i doktorirala na Odsjeku za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Iza nje je iskustvo rada u osnovnim školama u Kloštru Podravskom i Pitomači, a u potonjem podravskom mjestu radila je i u srednjoj školi.

Od 2005. do 2009. bila je pročelnica odjela za prosvjetu i odjela za društvene djelatnosti Virovitičko-podravske županije. U istom razdoblju predavala je, kao vanjska suradnica, na fakultetima u Osijeku i Zagrebu, a od 2012. do danas i na fakultetu u Mostaru, gdje izvodi nastavu iz kolegija Interkulturalni kurikulum i Školski menadžment. Studente u BiH, inače, obrazuje i Dijana Vican.

KUD PITOMAČANKA

Kulturno-umjetnički rad

Vesna Bedeković prilično je involvirana i u društveni život lokalne zajednice kroz 'dugogodišnji angažman kao koreografkinja i umjetnička voditeljica KUD-a Pitomačanka te kao predavačica i demonstratorica izvornih pjesama, plesova i napjeva Pitomače i okolice na seminarima folklora panonske zone', kako su o angažmanu buduće suvoditeljice PSP-a svojedobno izvijestili organizatori Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja Pitomača.

Bedeković je članica Hrvatskog pedagogijskog društva i Međunarodne asocijacije za interkulturalno obrazovanje (IAIE) te je, između ostalog, radila na znanstvenim projektima koji vežu interkulturalnost i obrazovanje na manjinskim jezicima te pristup integraciji Roma, kao i na razvoju stvaralaštva u cjeloživotnoj edukaciji učitelja.

Od 2007. do 2009. godine bila je na dužnosti privremene dekanice, a potom i dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici - sve do jesenas, kada postaje saborska zastupnica. Nakon što se Andro Krstulović Opara povukao na gradonačelničku funkciju u Splitu preuzela je vođenje saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.  

Vesna Bedeković nije željela za tportal komentirati najave da će supredsjedati PSP-om s ministricom Divjak, no zadršku nema Sabina Glasovac (SDP), potpredsjednica resornog saborskog odbora.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'S obzirom na najave o 'podvojenom' vodstvu PSP-a, očito je da nije postignut dogovor o tome da se nađe neki eventualno nestranački stručnjak koji bi upravljao cijelim procesom i bio na čelu tog povjerenstva, što govori u prilog tome da se očito cijela kurikularna reforma i dalje želi zadržati više pod političkom, a manje pod stručnom kontrolom', napominje Glasovac.

Što se tiče same Vesne Bedeković, nema zamjerki, ali... 

'Zaista nemam nikakvih ograda vezanih uz njezinu stručnost, mislim da je ona kompetentna i stručna osoba. Dosta je kratko na čelu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, međutim mislim da će taj posao raditi puno korektnije od svojih prethodnika. Postavlja se ipak pitanje koliko će se ona zapravo - bude li jedna od suvoditeljica Povjerenstva - na tom položaju voditi svojim stručnim postulatima, a koliko će biti zapravo samo eksponat HDZ-ove politike, za koju vidimo da u protekle dvije godine stopira obrazovne promjene', upozorava Glasovac za tportal.

Ističe da joj je žao što se postupak transformacije PSP-a događa daleko od očiju javnosti, jer Vlada i svi sudionici u procesu vrlo netransparentno komuniciraju.

'Informacije se konspiracijski daju na kapaljku novinarima; ne znam zašto se skrivaju od javnosti ako su vođeni dobrim namjerama i čemu takav stav, koji otvara prostor spekulacijama, ako su procesi pozitivno usmjereni. SDP inzistira na provođenju Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bez izmjena i što skorijem imenovanju novih članova ERS-a, bez kojih nema ni govora o uvođenju pilot-projekta Cjelovite kurikularne reforme od iduće školske godine. Ukoliko kurikularna reforma bude vođena bez političkih pritisaka, transparentno i stručno, kako bi pravovremeno ušla u škole, mi ćemo to apsolutno podržati, a svakom pokušaju opstrukcije, mazanja očiju javnosti i zaustavljanja važnih promjena žestoko ćemo se suprotstaviti, kako smo to činili i do sada', zaključila je Glasovac.