SPORNA RETORIKA

Pametno od 'dragog vođe' traži poniznost i ispriku građanima

06.09.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Iz stranke Pametno pozivaju premijera da se hitno ispriča svim građanima radi teške retorike i svojatanja i države i Cjelovite kurikularne reforme

Zbog jučerašnje izjave premijera Andreja Plenkovića danas je reagirala stranka Pametno i zatražila njuegovu ispriku.

'Jučer smo doživjeli novo dno, poručuju iz stranke Pametno. Naš dragi vođa Andrej Plenković izjavio je 'Povjerenstvo je moje… Ne pod Vladom, čak isključivo poda mnom i ja mogu njime predsjedavati kad god hoću' i time i službeno sebe proglasio vlasnikom države i svih nas. Nakon hapšenja i kažnjavanja onih koji su se usprotivili ovakvoj vladavini prelazimo u novo doba, kada se više niti ne srame priznati da u njihovim glavama oni posjeduju ovu državu i sve građane u njoj', poručuju iz stranke Pametno.

'Mnogi će reći da pretjerujemo, ali zaista smo zabrinuti ovakvom retorikom demokratski izabranih predstavnika vlasti, koji su očigledno zaboravili što je demokracija i kako ona funkcionira. Iako, valja se podsjetiti da ova vlada ima pravni, ali nema demokratski legitimitet, jer je nije izabrala većina građana', kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i dodaje: 'Sastavljena je političkom trgovinom između HDZ-a, HNS-a, manjiskih predstavnika i drugih političkih-trgovačkih društava ili pojedinaca. '

Stranka Pametno najoštrije se protivi ovakvoj retorici. 'Demokratske institucije ne pripadaju pojedincima niti strankama, nego cijelom društvu i njihovo pažljivo građenje na temeljima liberalne demokracije je apsolutni minimum, čak i u najtežim vremenima. Posebno je tužno što predsjednik Vlade koristi ovu retoriku u kontekstu obrazovne reforme, gdje se obraćamo djeci i mladima, i gdje svaka riječ mora biti pažljivo birana kako im ne bi ubili i zadnju nadu da grade moderno društvo zajedno s nama, a ne da odlaze i grade neka druga društva.', stoji u priopćenju.

Stoga molimo premijera, zaključuju u Pametno, da se ispriča svim građanima i pokaže barem tragove poniznosti koja se očekuje od ljudi koji vode demokratska društva.