NAPUSTILI TOLJ I KAPULAR

Raspada se Hrvatski generalski zbor: 'Nećemo biti sudionici u šutnji'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2019 18:07
  • Objavljeno 10.02.2019 u 18:06
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ožujku 2018. održala je predavanje u HGZ-u

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ožujku 2018. održala je predavanje u HGZ-u

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Generali Ivan Tolj i Ivan Kapular izvijestili su u nedjelju da su podnijeli ostavke u svim tijelima i članstvu u Hrvatskome generalskom zboru (HGZ) zbog ustaljenog nereagiranja te udruge na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, među kojima su naveli i posljednji slučaj dodjele priznanja ministru bivše SFRJ (Budimiru Lončaru) 'zaslužnom' da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja

'Pojedine organizacijske strukture u Republici Hrvatskoj među kojima je i Hrvatski generalski zbor – dopuštajući i šuteći na mogućnost da se osobama, pripadnicima totalitarnog komunističkog režima odnosno njegovim izravnim izvršiteljima dodjeljuju priznanja i medalje - ne ispunjavaju svoju društvenu funkciju i razlog svoga postojanja. Najnoviji primjer takva postupanja je dodjela priznanja vremešnom ministru (94 god.) bivše SFRJ, 'zaslužnom' da je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja, a da i ne spominjemo njegovo 'slavno' djelovanje u poraću 1945., u Zadru i njegovoj okolici', naveli su Tolj i Kapular.

General Ivan Kapular (u sredini)

General Ivan Kapular (u sredini)

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Serdar

Upitali su je li moguće da o svemu tome hrvatski generali, ratni generali šute. 'U ratu nas je resila hrabrost, a u izborenom miru ( je li i to moguće!!!?) neopravdano jalovo taktiziranje i oprez, malodušje i kukavičluk!', istaknuli su u tekstu ostavke.

U medijima je objavljeno da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 25. siječnja donio odluku da se Budimiru Lončaru dodijeli Medalja Grada Zagreba.

Tolj i Kapular smatraju da je dužnost i obveza HGZ-a da reagira na poteze kojima se promoviraju osobe i djelovanje, koje je u suprotnosti s našim pravednim, državotvornim, i obrambenim Domovinskim ratom, kao i s cjelokupnim vrijednosnim sustavom hrvatskog naroda i države.

'Osim toga poglavita zadaća HGZ-a trebala bi biti beskompromisno davanje potpore svima onima u našemu društvu koji se zalažu za te, u krvi naših branitelja, stečene vrijednosti. Da se zalažu za posvemašnji boljitak Domovine i naroda, na temelju poštena i plaćena rada, te za dostojanstven život obitelji i pojedinaca u pravnoj i pravednoj državi.

Ivan Tolj (u sredini)

Ivan Tolj (u sredini)

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Pojedince i pojedine organizacijske, gospodarske i financijske strukture RH , od rata do danas smatraju glavnim krivcima demografskog kolapsa i nezapamćenog egzodusa hrvatskog naroda u potrazi za boljim životom.

Ustaljeno nereagiranje HGZ-a na većinu pojava i događaja u društvu prema kojima je trebalo zauzimati jasan vrijednosni stav, doveli su do toga da više ne želimo sudjelovati u takvome radu ove udruge', istaknuli su Tolj i Kapular i poručili da neće biti sudionici u šutnji, u vremenima kada bi trebali govoriti i biti djelatni promicatelji i branitelji vrijednosti na kojima počiva hrvatski narod i njegova država.

'Ovom ostavkom pokazujemo našu obvezu i spremnost za uključivanjem u sve aktivnosti koje će doprinositi obnovi vrijednosnog sustava, povratku hrvatskih ljudi iz inozemstva, njihovu zapošljavanju i izlasku iz očite i teške krize u koju smo upali zbog 'grijeha struktura', kako je to svojedobno i točno rekao kardinal Josip Bozanić, zbog niza pogrešaka, krivog činjenja ili još gore – nečinjenja, kao da se sve to loše događa negdje daleko, a dotle svakodnevno autobusi, vlakovi i zrakoplovi odnose hrvatske ljude, našu mladost negdje u tuđine i doista daleko od svega onoga za što smo se kroz povijest, sve do Domovinskoga rata borili i izborili: za slobodnu i, konačno, međunarodno priznatu Državu!'

U tekstu ostavke navode kako kao utemeljitelji HGZ-a nisu mogli niti zamisliti da će pretežita i za javnost često vidljiva svrha djelovanja njihove udruge biti paljenje svijeća, polaganje vijenaca i obilježavanje obljetnica.

'Umjesto da uz tu, hvalevrijednu aktivnost, budemo, prije svega, djelatni glasnogovornici hrvatskog naroda kojeg zahvaća sve više rezignacija i malodušje, kritičari svega onoga negativnog što razara sadašnjost i sprječava budućnost, HGZ sudionik je šutnje, kronična nedjelovanja prikrivena ispraznim frazama. Tek takvim djelovanjem, odavanja počasti, upaljene svijeće i vijenci imaju smisla. Na djelotvornost obvezuju nas naši pali vojnici i suborci bez čije žrtve ne bi bilo hrvatske slobode!', poručili su general-bojnici Ivan Tolj i Ivan Kapular

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!