loša društvena klima

Predsjednica zasjela s generalima i poručila: Iseljavanje je najveća prijetnja!

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.03.2018 20:00
  • Objavljeno 07.03.2018 u 19:50
Predsjednica Grabar Kitarović na predavanju u Hrvatskom generalskom zboru

Predsjednica Grabar Kitarović na predavanju u Hrvatskom generalskom zboru

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu navečer je članovima Hrvatskog generalskog zbora održala predavanje o obrambenim i vanjskopolitičkim prioritetima Republike Hrvatske i pritom je kao najveću ugrozu Hrvatskoj istaknula depopulaciju

Nakon predavanja, koje je trajalo oko 2,5 sata, predsjednica Republike je novinarima rekla da je bilo riječi o situaciji u Hrvatskoj, sigurnosnim ugrozama u Europskoj uniji i globalno, kako odgovoriti na te izazove, kako se nositi s tim u Europskoj uniji i NATO-u. 'Tu trebamo više voditi, a manje slijediti,' dodala je.

Jest da je bilo predavanje, ali bila je iskrena i otvorena rasprava, rekla je Grabar - Kitarović i dodala da su njoj bili posebno važni komentari članova Generalskog zbora.

Najvećom ugrozom u Hrvatskoj predsjednica smatra depopulaciju. 'Moramo raditi na tome kako ćemo stvoriti klimu da mladi ostaju i da se vraćaju u Hrvatsku', naglasila je je Grabar Kitarović i dodala da bi društvena klima trebala biti optimističnija.

Predsjednica je rekla da se razgovaralo i o ulozi Hrvatskog generalskog zbora u sustavu domovinske sigurnosti i u oblikovanju određenih trendova u društvu.

  • +7
  • +4

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na predavanju u Hrvatskom generalskom zboru

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Pavao Miljavac kazao je novinarima da su generali postavili puno pitanja i bili zadovoljni odgovorima.

Zanimalo ih je hoće li doći neka dokumantacija iz Haaga i hoće li se u BiH osnovati 'nekakav 'mini Haag', rekao je i napomenuvši se u Hrvatskom generalskom zboru plaše kako presuda šestorici čelnika Herceg Bosne 'nije kraj'. I predsjednica, rekao je Miljavac, smatra da se time destabilizira cijeli ovaj prostor. 'Europa i ostali ne razmišljaju da time destabiliziraju cijeli prostor,' rekao je general Miljavac.

Predsjednica je, kazao je, rekla da će od diplomacije tražiti informacije.

Na upit o njezinu današnjem sastanku s predstavnicima Udruge Blokirani, Predsjednica Republike je kazala da su joj uručili svoje prijedloge, koje je već proslijedila Vladi odnosno resornom ministru Draženu Bošnjakoviću.

Rekla je da očekuje neke Vladine mjere i da će se vidjeti koje će to mjere biti. 'Ja želim da se ta rasprava nastavi u konstruktivnom duhu i da se u procesu donošenja novog ovršnog zakona i rješavanja pitanja blokiranih vodi računa da su u taj proces uključeni ne samo predstavnici banaka, već i blokiranih,' rekla je Grabar Kitarović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!