fridays for future

Raskol u zelenom carstvu: Greta Thunberg podrškom Palestincima razbjesnila Nijemce

16.11.2023 u 22:31

Bionic
Reading

Propalestinske izjave najpoznatije klimatske aktivistkinje na svijetu Grete Thunberg ovaj put nisu samo izazvale salve kritika među njezinim ustaljenim kritičarima, nego su došle iz potpuno neočekivanog pravca – njezinih 'zelenih' istomišljenika. Njemački ogranak Gretina klimatskog pokreta Fridays for Future ogradio se od njezinih stavova, a jezikovu juhu dobila je i od čelnice njemačkih Zelenih

Zaštitno lice klimatskog pokreta Fridays for Future (FFF) Greta Thunberg svojim je izjavama na najvećem klimatskom prosvjedu u Nizozemskoj u povijesti izazvala pravu buru – i to među kolegama iz njemačkog ogranka pokreta kojem je na čelu. Ne samo da su se ogradili od njezinih izjava, nego su pokazali odlučnost za potpuno odcjepljenje od 'centrale' Fridays for Futurea.

'Nema klimatske pravde na okupiranoj zemlji', skandirala je Thunberg nekoliko puta, aludirajući na palestinske teritorije koje je 'okupirao Izrael', sa sada već sebi svojstvenom crno-bijelom maramom palestinkom oko vrata, i to pred 85.000 ljudi na klimatskom prosvjedu u Amsterdamu. 'Došao sam zbog klimatskog prosvjeda, ne radi političkih stavova', prekinuo ju je 65-godišnji nizozemski fizioterapeut, viknuvši joj to u mikrofon, nakon čega su ga maknuli s pozornice.

Thunberg je već prošlog mjeseca bila meta kritika jer nije izričito iskazala pijetet prema izraelskim žrtvama Hamasova napada 7. listopada. Na ovom se pak skupu na pozornici našla i pored žene koja otvoreno optužuje Izrael za genocid.

Čelnica njemačkih Zelenih Ricarda Lang rekla je da mladi klimatski aktivisti ne moraju zauzeti stav o baš svakom pitanju, ali da mora postojati konsenzus oko osnovnih vrijednosti – a one uključuju zaštitu Židova. Njemački Fridays For Future se pak ogradio od njezinih propalestinskih stavova, istaknuvši da kod njih nema mjesta za antisemitizam te da će mu se i dalje odlučno suprotstavljati.

  • +10
Klimatski prosvjed u Amsterdamu Izvor: Profimedia / Autor: ANP / ddp USA / Profimedia

'Greta Thunberg povrijedi mnoge ljude kad ne spomene patnju na židovskoj strani', rekli su iz njemačkog FFF-a za BR24.

Thunberg je kao tinejdžerica 2018. godine u Švedskoj pokrenula Fridays for Future – pokret čiji su klimatski štrajkovi u školama uskoro dobili ogromnu sljedbu u cijelom svijetu, čime se prometnula u ključnu figuru među aktivistima.

Sada njemački aktivisti FFF-a traže da se svi ostali ogranci pokreta usuglase oko temeljnih vrijednosti. Dok one budu isključivale antisemitizam i diskriminaciju, njemački FFF neće sudjelovati u međunarodnim kampanjama pokreta. A to pak daje naslutiti da će uskoro možda njemački klimatski aktivisti ujedinjeni u ovaj pokret morati početi djelovati pod drugačijim imenom.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'