PAMETNI ZELENI TELEFON

Želite prijaviti okolišni problem u gradu? U Zagrebu predstavljeno novo rješenje

11.11.2023 u 07:57

Bionic
Reading

Zelena akcija predstavila je novu aplikaciju za mobilne telefone – Pametni Zeleni telefon. Aplikacija je namijenjena građanima i građankama za lakše i brže prijavljivanje raznih okolišnih problema

Nakon gotovo dvije godine rada na projektu 'Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj', Zelena akcija i partnerska organizacija iz Berlina – UfU, u petak su u Zagrebu predstavile aplikaciju Pametni Zeleni Telefon.

Spomenuti projekt jača komunikaciju između organizacija civilnog društva i tijela javne vlasti i olakšava građanima i građankama pristup procesima sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša, piše Zagreb.info.

Ovaj novi digitalni alat nadopunit će i modernizirati rad Zelenog telefona, besplatnog servisa za građane i građanke koji djeluje još od 1992. godine. Ovom prilikom Pametni Zeleni Telefon prvi put je predstavljen široj javnosti uz osnovne informacije i praktične uvide u sam projekt i aplikaciju.

Projektni partneri se nadaju kako će ovaj alat potaknuti osobito mlade na prijavljivanje okolišnih problema jer je to putem ove aplikacije iznimno jednostavno, a čak je moguće ostati i anoniman.

'Nužno je priložiti fotografiju i adresu na kojoj se nalazi potencijalni problem, a prijava stiže u našu bazu. Korisnika tada upućujemo na mjerodavnu službu ili sami prijavljujemo problem', rekla je pravnica Zelene akcije Željka Leljak Gracin. Aplikacija je besplatna, a može se preuzeti putem Google trgovine, piše Večernji list.

'Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni', rekla je Leljak Gracin.

Aplikacija je prvenstveno namijenjena stanovnicima metropole i Zagrebačke županije, no u budućnost planiraju širenje i na ostale gradove.