novi uspjeh hrvatskih liječnika

Radiochirurgia Zagreb obavila prvu operaciju raka dojke uz radioterapijsko zračenje na ovim prostorima

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 27.03.2020 13:02
  • Objavljeno 27.03.2020 u 13:02
Tehnika radioterapijskog zračenja donosi veliki napredak u olakšavanju procesa liječenja za brojne pacijente

Tehnika radioterapijskog zračenja donosi veliki napredak u olakšavanju procesa liječenja za brojne pacijente

Izvor: Ostale fotografije / Autor: N.N.

Kirurški tim Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb obavio je prvu operaciju tumora dojke kod koje je tijekom kirurškog odstranjivanja karcinoma odmah obavljeno i radioterapijsko zračenje

Zahvat, u stručnim krugovima poznat kao IORT, napravljen je prvi put u Hrvatskoj i regiji. Prilikom izvođenje zahvata korišten je tzv. Intrabeam sustav njemačke tvrtke Zeiss.

Riječ je o najsuvremenijem uređaju kojim se ležište tumora zrači neposredno nakon odstranjivanja te kod pacijentica koje boluju od karcinoma s niskim i srednjim rizikom dodatna zračenja nisu potrebna, dok je kod ostalih potreban značajno manji broj radioterapijskih tretmana.

Ova tehnika donosi veliki napredak u olakšavanju procesa liječenja za brojne pacijente. Uz smanjenje broja radioterapijskih zahvata, riječ je o izuzetno preciznom tretmanu kojim se prigodom zračenja postiže veća učinkovitost i maksimalno štiti okolno tkivo te posebice vitalni organi poput pluća i srca.

Stručni tim Radiochirurgije Zagreb

Stručni tim Radiochirurgije Zagreb

Izvor: Ostale fotografije / Autor: N.N.

Ovakva tehnologija koristi se odnedavno u vodećim svjetskim onkološkim klinikama, a od sada i u Svetoj Nedelji. Stručni tim koji je izvodio operaciju činili su kirurzi prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, prof. dr. sc. Igor Nikolić, prof. dr. sc. Leonardo Patrlj, prof. dr. sc. Dragan Schwarz te radio-onkolog dr. Hrvoje Kaučić i dipl. ing. fizike Domagoj Kosmina.

Ovakva vrsta operacija koristi se i kod liječenja karcinoma drugih organa, pa je kirurško-onkološki tim Radiochirurgije Zagreb uspješno obavio i IORT operaciju jetre, također prvu ove vrste u Hrvatskoj.

Intrabeam uređaj nova je investicija Radiochirurgije Zagreb, a potpomognuta je i sredstvima EU kroz programe HAMAG Bicro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!