testiranje po kućama

Britanci najavili prodaju osobnih testera na koronavirus: Moći će se kupovati u ljekarnama i preko Amazona, a to je tek početak...

26.03.2020 u 21:45

Bionic
Reading

Jednostavni kućni testeri koji pokazuju jeste li zaraženi koronavirusom uskoro bi mogli biti dostupni u Velikoj Britaniji, ali nisu svi uvjereni u njihovu kvalitetu

Jednostavni kućni testeri koji pokazuju jeste li zaraženi koronavirusom uskoro bi mogli biti dostupni u Velikoj Britaniji. Sharon Peacock, ravnateljica Nacionalne službe za zarazu, rekla je u srijedu u britanskom parlamentu da je razvijen test kojim se, nakon uboda iglicom u prst, može utvrditi je li osoba bila zaražena, javlja BBC.

Čim ih odobre, ti će se testovi moći kupiti putem Amazona i u ljekarnama. Korisnici će se sami ubadati u prst i potom slati uzorke u laboratorij. Peacock se nada da bi ti setovi mogli postati dostupni već krajem tjedna. I to u milijunskim količinama. No ne dijele svi njen optimizam. Glavni liječnik britanske vlade Chris Whitty misli da ne treba brzati, javlja Business Insider.

'Jedna lošija stvar od nikakvog testa je loš test', rekao je Whitty. 'To nije stvar koju ćemo za nekoliko tjedana naručivati preko interneta. Mora proći evaluaciju, zatim prvo kritičko korištenje i tako redom. Moramo to učiniti na sustavan način.'

Testiranje na koronavirus nova je mantra koja se širi s pandemijom. 'Testiranje, testiranje, testiranje', uporno ponavlja i glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

No Britanci nisu jedini koji bi odmah, preko noći, željeli testirati što više ljudi. Amerikanci vide dijagnosticiranje simptoma kao prvi korak u nizu što vodi od samoizolacije i izbjegavanja kontakta s drugima prema traženju liječničke pomoći ako se pogorša situacija, piše Time.

Testova svugdje nedostaje i ta su ispitivanja, zasnovana na genima, dugotrajna i traju danima. No to bi se moglo promijeniti za otprilike dva mjeseca ako Uprava za hranu i lijekove (FDA) kalifornijskom laboratoriju Scanwell Health odobri izradu testova po licenci kineske tvrtke Innovita, a kakvi su se intenzivno koristili u jeku epidemije početkom ove godine.

'Prednost brzog testa je u tome što ga pacijent može u potpunosti obaviti kod kuće', kaže dr. Jack Jeng iz Scanwella. 'Brzo je, skalabilno i lako se implementira.'

U Kini su ovakva testiranja odobrili tamošnji centri za kontrolu bolesti, što je, tvrde zagovornici testiranja krvi, pomoglo liječnicima da se suoče s rastućim brojem slučajeva u Wuhanu u vrijeme u kojem složene metode laboratorijskih ispitivanja, zasnovane na genima, nisu bile dostupne. Prema podacima Innovite, 30 bolnica i zdravstvenih odjela diljem Kine, uključujući neke u Wuhanu, oslanjalo se na krvne testove za brzo otkrivanje oboljelih.

Testom se traže antitijela koja stvara tijelo izloženo koronavirusu; konkretno, traže se IgM protutijela koja rano stvara imunološki sustav tijekom većine virusnih infekcija, kao i IgG antitijela, koja se pojavljuju kasnije, kako bolest napreduje. Prisutnost ovih antitijela u krvi snažno ukazuje na to da je osoba bila ili izložena virusu i razvila imunološku reakciju na njega ili ima prirodan imunitet na njega. Bilo kako bilo, to je pokazatelj da je netko bio ili je zaražen.

U Scanwellu se nadaju da će FDA odobriti njihov zahtjev za šest do osam tjedana. Bio bi to prvi odobreni test za kućnu upotrebu. Naime u Kini su, zbog vladinih propisa, testiranja mogli obavljati samo liječnici i zdravstveni djelatnici. U Americi je uobičajeno pokućno liječenje po principu sam svoj doktor i stanovnicima su već dostupni brojni DIY testovi, uključujući one za infekcije mokraćnog sustava i trudnoću.

Da dolazi vrijeme bržih i jeftinijih testova, slaže se i Evan Jones, šef OpGena, tvrtke za brzu dijagnostiku. No kako je rekao za magazin Science, da bi se razvila nova vrsta testova, potrebno je vrijeme.

Stvari se ubrzavaju neviđenom brzinom. Zadnjeg dana veljače FDA objavila je nova pravila kojima bi se odobrila hitna upotreba testova na koronavirus izvan onih koje izrađuju i distribuiraju američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Zeleno svjetlo za obavljanje PCR analize dobio je niz akademskih viroloških laboratorija, odjela za javno zdravstvo i tvrtki kao što je Roche Molecular Systems. Oni će isporučiti oko 400.000 testova u Sjedinjenim Državama i još tri milijuna širom svijeta. Testovi su odobreni i kompanijama Thermo Fisher Scientific i Abbott Laboratories.

Sve je to daleko od željenih brojki, no više se ne može jer su PCR testovi spori koliko su i precizni. Nakon što uzorci stignu u središnji laboratorij svako ispitivanje traje oko četiri sata. Uz prijevoz i čekanje na red, na rezultat analize čeka se između dva i četiri dana.

Većina tih PCR testova provodi se s velikim, skupim strojevima koji rade mnogo testova odjednom. No sad je FDA odobrila i Cepheidu, kompaniji koja prodaje male PCR sustave za brzo otkrivanje virusa gripe, bakterija tuberkuloze i drugih mikroba, da na tržište plasira testere za koronavirus koji se ulažu u uređaje veličine stolnog aparata za kavu i izbacuju nalaze za samo 45 minuta.

GenMarku je pak odobreno testiranje na strojevima slične veličine koji koriste elektrokemijski pristup za otkrivanje ciljanog genetskog materijala za manje od dva sata. Svoje dijagnostičke uređaje izbacuju i Mesa Biotech, HiberGene, Mobidiag i QuantuMDx.

Tvrtke kao što su Oxford Nanopore i Fulgent Genetics izravno pak sekvenciraju bilo koji genetski materijal u uzorku i potom traže podudaranja s koronavirusom. Ovakav pristup sekvenciranju gena mogao bi pomoći u boljem razumijevanju razvoja virusa, a mogao bi pomoći i u situacijama bez pristupa PCR-u. Ručni uređaji tvrtke Oxford Nanopore korišteni su u epidemijama ebole, a tvrtka je mnoge uređaje poslala u Kinu početkom pandemije.

Kako se testira krv Izvor: Društvene mreže / Autor: Wall Street Journal

Pokućne testove trebao bi na kućne adrese i po ljekarnama isporučivati i teksaški Everlywell. Testiranje će započeti anketom, putem interneta ili u trgovini, kako bi se utvrdila vjerojatnost izloženosti virusu. Nakon toga komplet za testiranje stići će im na kućnu adresu ili će ga kupiti na licu mjesta. S paketom dolaze i upute za davanje brisa i bočica koju treba poslati u neki od desetaka partnerskih laboratorija.

Everlywell planira proizvodnju desetaka tisuća kompleta dnevno pa će se na rezultate njihovih testova morati čekati nekoliko dana. No i to će, smatraju, olakšati rad prezaposlenih liječnicima po bolnicama. Ograničene količine svojih kućnih setova za uzorkovanje isporučuju i konkurentske kompanije Nurx i Carbon Health.

Najbrži način ispitivanja koronavirusa mogu ponuditi tvrtke koje koriste CRISPR uređaje što brišu ili dodaju DNK u stanicama. Navodno su jednako precizni kao PCR testovi, ali su gotovi za samo 30 minuta. Razmišlja se o proizvodnji testnih setova koji bi omogućili brzu i jeftinu dijagnozu infekcije SARS-CoV-2-om kod kuće, bez potrebe za prethodnim medicinskim znanjem.