rat u ukrajini

Putin odgovorio Zapadu: 'Prijete nam Leopardima, ali mi ćemo im dovesti nešto više od tenkova'

02.02.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Vladimir Putin usporedio je rusku invaziju na Ukrajinu s borbom protiv nacističke Njemačke, u govoru povodom obilježavanja 80. godišnjice završetka bitke za Staljingrad.

Referirajući se na odluku Njemačke da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu, Putin je ustvrdio da se povijest ponavlja.

'To je nevjerojatno, ali istinito. Opet nam prijete njemački tenkovi Leopard', kazao je Putin.

Njemačka je jedna od mnogih zemalja koje pomažu Ukrajini u obrani svog teritorija. Rusija je pokrenula svoju krvavu, potpunu invaziju prije gotovo godinu dana, što je natjeralo zapadne zemlje da pošalju oružje i pomoć vladi u Kijevu, piše BBC.

Govoreći u Volgogradu (moderni naziv za Staljingrad) Putin je nagovijestio da bi mogao nastojati ići dalje od konvencionalnog oružja.

'Oni koji se nadaju poraziti Rusiju na bojnom polju ne shvaćaju, čini se, da će moderni rat s Rusijom za njih biti vrlo drugačiji', poručio je ruski predsjednik.

Putin na obljetnici za Staljingrad Izvor: Profimedia / Autor: Dmitry LOBAKIN / AFP / Profimedia

'Ne šaljemo naše tenkove na njihove granice, ali imamo čime odgovoriti. I to se neće završiti korištenjem oklopnih vozila, Svi to moraju razumjeti', dodao je.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je elaborirati Putinove izjave, ali je rekao novinarima da će 'kako kolektivni Zapad isporučuje novo oružje, Rusija više iskoristiti svoj potencijal za odgovor'.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te susjedne zemlje.

Smatrana jednom od najkrvavijih u povijesti, s oko dva milijuna mrtvih na obje strane, Staljingradska bitka promijenila je tijek sukoba u Drugom svjetskom ratu.

Tu pobjedu još uvijek slavi Rusija koja se smatra nasljednicom Sovjetskog Saveza koji je spasio Europu od nacizma.

Pobjeda u ovoj bitci dobiva dodatnu simboličku važnost kako se približava prva godišnjica pokretanja ruske operacije protiv Ukrajine 24. veljače 2022., gdje Moskva pojačava svoje akcije nakon nedavnog zauzimanja Soledara, grada u istočnoj Ukrajini, što je bio prvi uspjeh za ruske snage nakon mnogo mjeseci i niz neuspjeha.